Grote planten met tamelijk grote, langwerpige bladeren die een open bladrozet vormen. De bladeren zijn gekroesd. Kleur en kroezigheid is afhankelijk van het ras. Vroege rassen hebben meestal lichtgroen en fijngekroesd blad, latere hebben donkergroene bladeren, die aanvankelijk slechts licht gekroesd zijn. In de loop van de winter neemt de kroezigheid toe. Van boerenkool wordt vaak gezegd dat de smaak pas echt goed is als er op het veld “een nacht vorst overheen is gegaan”, omdat de koude ervoor zorgt dat de plant extra suikers aanmaakt.
Boerenkool, net als andere koolsoorten zoals broccoli, bloemkool, rode kool en spitskool, vindt zijn oorsprong in Klein-Azië, met naam in Turkije en Griekenland. Het is vergelijkbaar met de wilde kool. Ongeveer 600 voor Christus werden boerenkool door Keltische nomaden
Te koop zijn doorgaans de bladeren, tegenwoordig bijna uitsluitend gesneden. Oosprong: Waarschijnlijk de Atlantische kust van Engeland en Frankrijk. Rassen: o.a.Westlandse Herfst, Westlandse Winter, Lerchenzungen, Lage Fijngekrulde of Moskrul.Atlantische kust van Europa.
Gezond
Boerenkool is niet alleen een heerlijke wintergroente, maar ook bijzonder gezond. Een portie boerenkool bevat je van de dagelijks aanbevolen vitamine A, C en K, en bevat daarnaast vitamine B, calcium, koper, mangaan, kalium en magnesium. Bovendien zit het boordevol antioxidanten, zoals de flavonoïden quercetine en kaempferol. Laten we deze smakelijke en voedzaam. Boerenkool bevat hoge gehaltes ijzer en magnesium. Deze stoffen verhogen je stofwisseling, waardoor de calorieverbranding wordt verhoogd. Daarnaast zitten er veel vezels in boerenkool, maar is de groente laag in calorieën, koolhydraten en vetten.
![]() Boerenkool (Lerchenzungen |