De Brander mayonaise, met een hoger aandeel mosterd, zichtbare stukjes zwarte peper en een unieke kruidenmix, is een fenomeen uit het naoorlogse Groningen. Brander mayonaise kenmerkt zich als onderscheidende mayonaise met een karakteristieke smaak.
Wim Dijk, eigenaar van Oliehoorn en van oorsprong een stad-Groninger, weet nog precies hoe Groningen voor de bijzondere mayonaise van cafetaria Brander viel. Zelf kent hij het van een avond stappen. “Na het laatste stukje friet had je bijna alleen olie in handen.” Wim kreeg al jaren met regelmaat het verzoek om de Brander mayonaise na te maken. Na een zoektocht hebben we twee kinderen en de vrouw van de voormalige eigenaar van snackbar Brander gevonden en een oud- medewerker. Ze zijn verrast dat de naam van cafetaria Brander en de gedachte aan ‘hun’ mayonaise voortleeft. Gezamenlijk zijn we aan de slag gegaan en hebben we de smaak zo goed mogelijk nagemaakt. Helemaal honderd procent dezelfde smaak krijg je natuurlijk nooit, maar we zijn dik tevreden met de nieuwe Brander mayonaise. Uiteraard lieten we de saus proeven: de Groningers vinden het heerlijk.
Ingrediënten
73% plantaardige olie (raapolie), mosterd (water, mosterdzaden, azijn, zout, suiker, kruiden), water, scharreleigeel, suiker, azijn, aroma’s (soja eiwit, gehydrolyseerde plantaardige eiwitten (water, tarwe-eiwitten, zout), water, aroma’s (soja eiwit, mosterd), smaakversterkers: E621, E631, zout), conserveermiddel: E202, zout, voedingszuur: citroenzuur, zwarte peper, verdikkingsmiddel: xanthaangom, kleurstof: E160a, antioxidant: E385
Voedingswaarde per 100 ml
Energie | 2876 kJ |
---|---|
Calorieën | 699 kcal |
Vetten waarvan verzadigd |
75,7 g 6,1 g |
Koolhydraten waarvan suikers |
2,6 g 2,3 g |
Eiwitten | 1,4 g |
Zout |
Tekst: www.oliehoorn.nl