Maximale lengte 70 cm, meestal 30-35 cm. Hooggebouwd. Zilvergrijs met een grote zwarte vlek bij bet begin van de zijlijn, die zich voortzet op de bovenzijde van de kieuwdeksels; naar onderen gaat de vlek over naar roodachtig; op en over de kop een goudkleurige band die begrensd wordt door een donkerder zone; volwassen exemplaren hebben een zwarte lengtestreep over de rugvin. Leeft in de kustzone op zandige bodems en tussen velden van zeegras. Trekt brak water binnen. Vleeseter, voornamelijk van schelpdieren. De populatie van het doradebestand is goed.
Voorkomen/vangst: Algemeen in de Middellandse Zee; Atlantische kusten, van Zuid-Engeland tot Noordwest-Afrika.
In het gehele verspreidingsgebied tracht men de soort commercieel te kweken, o.a. in warm koelwater van elektrische centrales. In Europa zijn het voornamelijk de Grieken en de Turken die zich daarmee bezig houden, in de Middellandse zee of in bassins op het land. De vissen komen daar ook van nature voor. De vis kan gekweekt worden in zowel zoet en zout water. De kweek vindt plaats in open kooien op zee. De goudkleurige band tussen de ogen op de kop van de vis is veel minder helder bij gekweekte dorade dan bij de wilde variant.
Jimmy Lohamza, patron cuisinier van Indonesisch restaurant Bali James in Breda, maakt ikan bakar jimbaran, een op Balinese manier gegrilde dorade met een heerlijke boemboe die ook voor tal van andere vis of schaaldiergerechten inzetbaar is.
Dorade fileren: Een specialist van Schmidt Zeevis aan het werk.
Dorade van de grill:Simon Witmaar en Teun Schmeddes maken gegrillde doradefilet met salade van kikkererwten, gegrilde paprika en rucola.