De karakteristiekste en veelzijdigste blauwe druif. Met haar elegantie, sublieme structuur en joviale stijl geniet ze alom status en popularit eit. Toch is deze unieke druif vaak gediend met een – al of niet bescheiden – ondersteuning door andere druivenrassen. Maar waar de stok ook is geplant, overal levert hij uitstekende, donkertonige en alleszins smakelijke wijnen die altijd als Cabernet Sauvignon te herkennen zijn. Buiten Frankrijk wordt de druif meestal als monoc épage gevinifieerd en gebotteld. Wijnstijl: De cabernet sauvignon geniet wereldnaam. De druif is blijkbaar in staat op elke grond en in vrijwel ieder klimaat topwijnen te produceren – met als kenmerken een stevige kleur, geconcentreerd tannine en de expressieve smaak van zwarte bes, gevolgd door impressies van zwarte kers, braam en pruim. Eveneens kenmerkend zijn plantaardige aspecten van onder andere gras, paprika en olijf. Zeer karakteristiek zijn bovendien elementen van drop, menthol, zoethout, leer, munt, eucalypt us en cederhout. Deze blauwe kwaliteitsdruif heeft zo’n hoog extract- en tanninegehalte dat de wijn optimaal rijpt in barriques: kleine eiken vaten van 225 l. Hoewel Frans eikenhout hiervoor favoriet is, prefereren producenten in de Nieuwe Wereld Amerikaans eikenhout. Op fust gerijpte Cabernet sauvignon krijgt additionele geur- en smaakelementen die zorgen voor extra verfijning en een donkere toonzetting
