Caesar Cardini (24 februari 1896 – 3 november 1956) was in de jaren ’20 een Italiaans-Mexicaanse chef-kok en de hoteleigenaar, in Tijuana, Mexico. Zijn broer, Alex, was de uitvinder van een salade van romaine sla, ansjovis, vertroeteld ei, citroensap, geraspte Parmezaanse kaas en knoflook, op smaak gebracht met een knoflookvinaigrette en Worcestershire saus en besprenkeld met croutons. In eerste instantie heette deze salade Aviator’s Salad, maar later noemde Cardini de schotel naar zichzelf.
Caesar Cardini
Caesar Cardini werd geboren in de omgeving van het Lago Maggiore en had minstens vier broers en zussen: Alessandro, Carlotta, Caudencio en Maria. Terwijl de zusters verbleven in Italië, emigreerden de broers naar Amerika. Alessandro en Caudencio belandden uiteindelijk in de horecabranche in Mexico City. Alessandro, die Alex in de Verenigde Staten werd genoemd, is gemeld Caesar’s partner in Tijuana, Mexico te zijn geweest. Na te hebben gewerkt in de Europese gastronomie, ging Caesar naar de Verenigde Staten in zijn vroege jaren ’20. Hij liep een restaurant in Sacramento, daarna verhuisde hij naar San Diego, waar hij in de horeca was.
Op hetzelfde moment was hij bezig met hetzelfde bedrijf in Tijuana,Mexico, waar weinig reguleringen waren. Hij trouwde met Camille, en kreeg een dochter, Rosa Maria Cardini (1928-2003). Cardini wordt gecrediteerd met “Caesar’s salade”, die populair bij Hollywood en andere beroemdheden is geworden. Het gezin verhuisde naar Los Angeles in 1935. Cardini was volledig gericht op de productie en marketing van zijn salade dressing van had verkregen in 1948.
Hij stierf in het Good Samaritan Hospital op 3 november 1956 in Los Angeles na een beroerte in zijn huis te 8738 Bonner Drive en werd begraven in Inglewood Park Cemetery. Zijn dochter nam de leiding van Caesar Cardini Foods Inc. over. Later is het label Cardini’s verkocht aan een derde partij. Het is nog steeds populair en biedt meer dan een dozijn variëteiten van het originele recept.