Is cake typische Hollands en wat we over het algemeen op begrafenissen krijgen, of/en is het de meeste gemaakte koek/gebak thuis. Het woord “cake” in Engels. In veel landen is cake het een verzamel naam voor ‘gebak’ of ‘taart’. De basisrecept voor cake is: bloem (zelfrijzend), boter, eieren en suiker, in gelijke hoeveelheden, beetje zout . Het is een van de meest bereide recepten in Nederlandse en Belgische huishoudens. Over het algemeen heeft bij ons een cake een rechthoekige vorm. Maar vaak worden ook een tulbandvorm of kleine papieren vormpjes gebruikt.
In Belgische Vlaanderen noemt men de cake dikwijls vier-vierden cake, naar het Franse quatre-quarts. De reden van de naam ligt in het feit dat er van de ingrediënten bloem, boter, suiker en eieren precies evenveel benodigd is. De oude term ‘evenveeltje’, die eveneens op cake slaat, heeft een identieke achtergrond. Soms wordt er gesproken over ‘boerencake’ of ‘oma’s cake’ maar deze hebben geen afwijkende receptuur, het zijn puur marketing termen.
Engelse Pound CakeDe Engelse ‘Pound Cake’ is waarschijnlijk in de beginjaren van de 18e eeuw ontstaan. De naam verwijst naar het recept (één pond boter, één pond suiker, één pond eieren en één pond meel) en alhoewel het recept in de loop der eeuwen evolueerde kennen wij deze Pound Cake nog steeds als de klassieke cake. De eerste publicatie die men heeft kunnen terugvinden was van Hannah Glasse in haar boek ‘Art of Cookery’ uit 1947, maar zoals gezegd, er zijn genoeg aanwijzingen dat het recept al tientallen jaren ouder is. Pound Cake in tinnen vormpjesDe volgende stap in het ontstaan van de cupcakes komt ook uit Engeland, de zogenaamde Queen cakes. Dit waren cake’jes die in tinnen vormpjes gebakken werden waarbij de vorm van een hart het populairst was. In het onderstaande recept van R. Smith in Court Cookery uit 1724 valt te lezen dat hij feitelijk pound cake beschreef. Bovendien zie je hieronder een ontwerp-schetsen van Henry Howard voor vormpjes uit 1703. |
Varianten
Tal van varianten van cake worden er gemaakt, met een uiteenlopende samenstelling en vormen. Zo worden bijvoorbeeld specerijen, chocolade en citroen of andere vruchten toegevoegd. Bekende varianten zijn:
Arretjescake | Dit is een koude cake die traditioneel in verschillende Nederlandse streken gegeten wordt, vooral op de Veluwe. Hoewel de ingrediënten per streek en per recept verschillen, is de basis hetzelfde. De ingrediënten worden gemixt en moeten vervolgens een dag in de koelkast opstijven. |
Cupcakes | In Engeland betekend cupcake klein gebakje, meestal gebakken in een klein papieren of aluminium bakje. Het wordt op verschillende manieren worden versierd. Het eerste cupcake-recept is te vinden in het kookboek van Eliza Leslie uit 1828. |
Chocolade cake | meestal wordt het standaard recept gebruikt en dan gemengd met cacaopoeder of gesmolten chocolade |
Kruidcake | |
Tulband cake | Deze cake is gebakken in een ronde vorm met een gat in het midden |
Marmercake (basisrecept gecombineerd met chocoladecake) | |
Spacecake | Dat is de benaming voor een cake-achtig baksel waarin (soft)drugs zijn verwerkt. Meestal betreft het marihuana. |
Om je deeg luchtig te maken heb je bakpoeder nodig. Maar wat is bakpoeder eigenlijk en waar komt het vandaan? Cees Holtkamp legt uit.