Cashewnoten bevatten veel andere nuttige voedingsstoffen en vitaminen, en zijn ook rijk aan mono-onverzadigde vetten die kunnen helpen bij de bescherming van het hart. Cahsewnoten geroosterd zijn een heerlijk gezonde snack.
Geschiedenis
De cashewnoot werd in de zestiende eeuw ontdekt door de Portugezen die hun intrek deden in Brazilië. Vanaf daar werd de noot naar India gebracht en vanaf daar verspreidde de cashewnoot zich tot aan Afrika. Tot op heden zijn dat nog steeds de gebieden waar de meeste cashewnoten geproduceerd worden.
Wat is een cashewnoot?
De cashewnoot is een niervormig nootje dat onderaan de cashew-appel groeit. De naam cashew is ontleend aan de Portugese naam caju, wat op haar beurt weer voortkomt uit het Tupi: acaiu. De cashewnoot is rijk aan magnesium, fosfor, ijzer en eiwit en heeft een zoete smaak.
De cashewboom
De cashew is een boom die tot 15 meter hoog kan worden en heeft een tropisch klimaat nodig. De takken groeien onregelmatig naar boven én naar beneden, waardoor zij een nieuw wortelstelsel kunnen vormen. Door deze vertakkingen kan één boom vele vierkante meters in beslag nemen en lijkt het net een enorme struik. De oudste Cashewboom is naar schatting 1000 jaar oud en neemt ongeveer 7500 vierkante meter in beslag. Deze boom staat in Natal, in het noordoosten van Brazilië en levert jaarlijks nog steeds 60.000 cashewnoten. De boom heeft in 1994 het Guiness Book of Records gehaald!
Waar groeien cashewnoten?
Cashewnoten komen van oorsprong uit het noordoosten van Brazilië, maar kunnen in elk tropisch klimaat groeien. Vandaag de dag groeien cashewnoten voornamelijk in India, Vietnam, Indonesië, Mozambique, Madagaskar, Brazilië, Ivoorkust, Burkina Faso, Benin, Ghana en Togo. Momenteel zijn India en Brazilië verantwoordelijk voor de grootste productie van cashewnoten.
Geen simpel nootje
Voordat je een cashewnoot kunt eten, moet er behoorlijk wat handwerk verricht worden. De belangrijkste reden hiervoor is dat de cashewnoot eerst uit zijn giftige omhulsel gehaald moet worden. De buitenkant van de cashewnoot bevat een grote hoeveelheid cardol. Deze stof kan ernstige huidirritaties veroorzaken. Daarnaast moet de noot eerst verhit worden, omdat de kern van een rauwe cashewnoot nog giftig is. Nadat de noot geplukt, gepeld en verhit is, is het een heerlijk voedzaam product. Juist door dit arbeidsintensieve proces zijn cashewnoten in verhouding duurder dan andere noten.
Blijf scherp met cashewnoten!
In cashewnoten zit een ruime hoeveelheid vitamine B1. Deze vitamine is onder andere belangrijk om mentaal scherp te blijven. Een tekort aan vitamine B1 zorgt zelfs voor concentratieproblemen doordat het zenuwstelsel niet goed functioneert zonder deze vitamine.
Houd je botten sterk!
Cashewnoten bevatten relatief veel magnesium en fosfor, waardoor zij een goede hulp zijn voor gezonde botten. Cashewnoten zijn dus de perfecte aanvulling op bijvoorbeeld zuivelproducten die veel calcium bevatten.
Houd je gewicht onder controle
Net zoals veel andere noten is de cashewnoot een goed middel om je gewicht onder controle te houden. Doordat cashewnoten gezonde vetten bevat en zorgt voor een vol gevoel, heb je minder de neiging om je te vergrijpen aan ongezonde snacks. Het voordeel van de cashewnoot is dat deze, vergeleken met alle andere noten, het minste vet bevat.
Houd je immuunsysteem op peil
Cashewnoten bevatten een grote hoeveelheid zink. Je krijgt ongeveer 50 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink binnen per 100 gram cashewnoten. Zink is één van de belangrijkste stoffen voor je immuunsysteem en helpt infecties aan te pakken. Door voldoende zink tot je te nemen zorg je dat een verkoudheid of een griepje sneller over is. Aangezien een licht zinktekort relatief vaak voorkomt is het verstandig om regelmatig een handjevol cashewnoten te eten!
Reduceer de kans op hart- en vaatziekten
Alle noten helpen hart- en vaatziekten te voorkomen. Doordat de cashewnoot minder vet bevat dan andere noten, is dit misschien wel de gezondste noot. Naast de gezonde vetten, hebben de antioxidanten in cashewnoten een positieve uitwerking op het hart. Een wetenschappelijk onderzoek onder de noemer Iowa Womean Health Study concludeert zelfs dat viermaal een handjevol cashewnoten de kans op hart- en vaatziekten met 19 % verlaagt!
Insuline? Cashewnoten!
Cashewnoten blijken stoffen te bevatten die de suikeropname bevorderen. Daardoor zouden cashewnoten een goede aanvulling op insulinebehandelingen kunnen zijn tegen diabetes. Het is nog onduidelijk welke stoffen in de cashewnoot exact verantwoordelijk is voor de verhoogde suikeropname.
Voorkom galstenen
Ongeveer 30 cashewnoten per week verkleint de kans op galstenen met 25 %. Dit is de conclusie uit een onderzoek onder 80.000 vrouwen dat in een periode van 20 jaar is uitgevoerd. De belangrijkste reden is dat cashewnoten zeer veel magnesium bevatten, 100 gram cashewnoten bevatten bijna 70 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Tekst: www.notenstore.nl