De chardonnay is in vrijwel alle wijnproducerende gebieden tot cultdruif verheven. Toch blijft ze leverancier van de goddelijkste witte wijnen, betrouwbaar en vol charme. Witte Bourgogne geeft niveau aan de klassieke Chardonnay die voor rijping is gemaakt. De chardonnay is tegelijkertijd een populaire druif voor mousserende wijnen. Wijnstijl: Wie houdt er niet van Chardonnay? Wie is niet gecharmeerd van zijn altijd gulle expressies?
Liefhebbers vinden Chardonnay vol, soepel en fruitig, met doorgaans gewaardeerde aroma’s van boter, toost en karamel. Veel Chardonnays kenmerk en zich bovendien door een duidelijk herkenbare houtgeur (vanille) als gevolg van lagering op nieuwe houten fusten. Verrukkelijk, zolang de houtinvloed althans een subtiele bijdrage levert; teveel kan schadelijk zijn.
Vooral de Nieuwe Wereld levert veel overwooded Chardonnays die na enkele slokken knap vervelen. In de subtiele types kunnen de aroma’s echter talrijk zijn. Naast de zeer kenmerkende – noten, boter, honing, toost en vanille – treffen we in dergelijke wijnen ook geraffineerde fruitige aroma’s aan van appel, perzik, citrusfruit en van exotische vruchten als mango, ananas en passievrucht. In Champagne zorgt de frisse zuurgraad van de chardonnay voor levendigheid, finesse en elegantie, met een opwekkend fruitaroma toe. Van louter chardonnay gemaakt is de Champagne blanc de blancs, een verrukkelijk aperitief.