Een cheeseburger is een populaire variant op de traditionele hamburger. Men legt een plakje kaas op of onder het vlees. Je ziet de cheeseburger vooral in fastfoodrestaurants. Om de prijs van de burger laag te houden, gebruikt men vaak analoogkaas in plaats van echte kaas. Dit gebeurt vooral in Amerika. Kaelin’s Restaurant in Louisville, Kentucky was de eerste plek waar je een echte cheeseburger kon eten. Dat was in 1934. Het handelsmerk cheeseburger is uiteindelijk in 1935 door het restaurant Humpty Dumpty Drive-In van Louis Ballast opgeëist.
Er zijn trouwens verschillende beweringen over wie de eerste cheeseburger heeft gemaakt, maar dit is de meest waarschijnlijke.
De grootste cheeseburger ooit gemaakt woog 2014 pond (914 kg). Er wordt gezegd dat het “60 pond (27 kg) spek, 50 pond (23 kg) sla, 50 pond (23 kg) gesneden uien, 40 pond (18 kg) augurken en 40 pond (18 kg) bevat ) van kaas.” Dit record werd in 2012 gevestigd door Black Bear Casino in Minnesota, waarmee het vorige record van 881 pond (400 kg) werd verbroken.
In de Verenigde Staten wordt jaarlijks op 18 september National Cheeseburger Day gevierd.
Klassieke Ingrediënten
Overlangs gehalveerd geroosterd broodje, bedekt met een platte geroosterde hamburger van gehakte biefstuk, eidooier en room. Hierop een plak kaas. Gegratineerd, en gegarneerd met tomatenketchup en dungesneden uienringen.
Hieronder kunt u een video bekijken waarin gerenommeerde chef Heston Blumenthal de ‘Ultimate Cheeseburger’ maakt.