Chicken á la King is een rijke kipschotel met veel room, piment en sherry. Het wordt geserveerd op warme beboterde toast, gebakjes of samen met noedels. Het gerecht heeft een rijke ontstaansgeschiedenis en er circuleren veel verhalen rond over wie het gerecht uitgevonden heeft. Hieronder zijn een paar van deze verhalen beschreven. Een van deze verhalen vertelt dat het gerecht is geïnspireerd door Foxhall P. Keene, zoon van James R. Keene, paardenfokker en Wall Street-makelaar. Het gerecht zou in de jaren 1880 zijn gemaakt door Charles Ranhofer, de chef-kok van het restaurant Delmonico’s. Naar verluidt fantaseerde Foxhall tegen hem over een kipgerecht met roomsaus dat bezaaid met piment was. De chef-kok maakte het gerecht en noemde het ‘Chicken á la Keene’.
Deze naam veranderde later naar het wat vorstelijker klinkende ‘Chicken á ‘la King’. Er wordt ook gezegd dat een chef-kok in het beroemde Claridge Hotel in Londen dit gerecht in 1881 had gecreëerd voor James R. Keene (Foxhall’s vader uit het verhaal hierboven). James deed in die tijd ook aan paardenraces. Zijn paard, Foxhall genaamd, had net de 1881 Grand Prix de Paris gewonnen (3.000 meter race voor 3-jarige merrieveulens en veulens. Dit was het eerste Amerikaanse paard dat deze race won. Ter ere van deze memorabele overwinning werd het gerecht ‘Chicken á la Keene’ gemaakt. De naam is later aangepast naar ‘Chicken á la King’.
Een ander verhaal beschrijft dat chef-kok George Greenwald van het Brighton Beach Hotel, Brighton Beach, New York, het gerecht had gecreëerd in 1890. Greenwald bereidde graag gerechten die niet op zijn menu stonden voor zijn favoriete klanten. Op een zomermiddag bereidde hij een speciale kipschotel voor de heer en mevrouw King voor en serveerde het voor het avondeten. Meneer King vond het geweldig en vroeg aan Greenwald om het op het menu te zetten. Dit verzoek werd gehonoreerd en de volgende dag stond er ‘Chicken á la King’ op het menu, ter ere van meneer King.
CHICKEN Á LA KING DE HISTORY
In Fannie Merritt Farmer’s bijgewerkte versie van het Boston Cooking School Cook Book uit 1896 zijn twee recepten voor Chicken á la King te vinden. Het ‘Settlement Cookbook’ (1901), geschreven door Lizzie Black Kander, was bedoeld voor immigranten die naar Amerika kwamen. Het kookboek bevat de beste gerechten uit Europa. Dit kookboek bevat ook een recept voor ‘Chicken á la King’.
Foto & Film: Allrecipes.com