De Chileense keuken is zeer gevarieerd en dat heeft alles te maken met de vele klimaatgordels en de mix van Spaanse, Franse en Indiaanse . Op die manier ontstond een streekkeuken met typische bereidingen zoals humitas (gestoomde maïs in maïsbladeren gewikkeld) en porotos granados, een soep van cranberrybonen met pompoen, maïs en tomaten. Carnivoren eten dat soepje met een steak. Het zijn twee gerechten van indiaanse oorsprong. Erg populaire hapjes zijn de empanadas, flapjes van bladerdeeg die gevuld worden met kip of vlees, uien, eieren, olijven, krenten of kaas. In het noorden is cazuela erg populair, soep met vlees, kip of vis, aardappelen, pompoen, maïs en rijst. In Midden-Chili wordt in de lente pastel del choclo gemaakt, een zoete pastei van maïs en gehakt met krenten. Uit de Andes komt een cazuela de ave, een hutspot van rundvlees of gevogelte met aardappelen, maïs en wortelen.
Groenten worden niet alleen in stoofpotjes verwerkt maar ook rauw in slaatjes. Het populairste slaatje is de ensalada chilena, een salade van tomaten en uien met chilisaus. Avocado’s (palta) worden gevuld met krab of tonijn, met ham of vlees. Meer dan 4.000 km kust leveren een uitgebreid aanbod aan vis en schaaldieren. Op Chileense markten vind je voor ons onbekende zeedieren zoals erizos, een soort zeeegels die men rauw eet met een fijngesnipperd uitje, limoensap, zout en peper. Machas is een kleine zwarte mosselsoort die rauw wordt gegeten; picorocco is een schaaldier dat naar krab smaakt. Machas, garnalen, inktvis, kreeft, mosselen en oesters zijn de basis van de chupe de marisco, een stoofschotel.
Vis wordt geroosterd of gegrild à la plancha of verwerkt in bijvoorbeeld paila marinera, dat aan de Spaanse paella doet denken. Congrio is een vis met een grote kop en een langgerekt lijf en wordt verwerkt in caldillo de congrio, een stoofschotel met aardappelen, tomaten en rijst. Chilenen zijn minder grote vleeseters dan hun buren de Argentijnen, maar ze houden wel van een stevige steak die ze op de grill bereiden. Grillrestaurants heten er parilladas. Je kunt er ook kip bestellen zoals pollo en escabeche, een Spaanse bereiding van kip gekookt in een mengsel van olie en azijn. Desserts hebben grotendeels Europese roots, maar zijn zoeter dan wij gewend zijn. De meest bekende Chileense taart is de torta de mil hojas (taart met duizend bloemblaadjes) die wordt gemaakt met manjar, een zoete crème van gecondenseerde melk.