Choline is een zogenoemde halfvitamine die wordt toegevoegd aan babyvoeding. Het is van nature aanwezig in moedermelk. Pasgeboren baby’s produceren deze stof zelf nog niet of in onvoldoende mate. Maar al vrij snel na de geboorte kan het lichaam zelf voldoende van deze stof aanmaken. Voor choline gelden daarom geen aanbevelingen. Choline is nodig bij de prikkeloverdracht in de hersenen. Er is enige aanwijzing dat choline zorgt voor een verbeterde geheugenfunctie bij ouderen. Choline is een halfvitamine die wordt toegevoegd aan babyvoeding. Het is van nature aanwezig in moedermelk. Pasgeboren baby’s produceren deze stof zelf nog niet of in onvoldoende mate. Maar al vrij snel na de geboorte kan het lichaam zelf voldoende van deze stof aanmaken. Voor choline gelden daarom geen aanbevelingen. In de Verenigde Staten worden door het Institute of Medicine wel aanbevelingen gedaan voor choline: volwassen mannen 550 mg/dag; vrouwen 425 mg/dag. Bij een dosering van meer dan 7 gram per dag kan choline zorgen voor een verlaging van de bloeddruk. Choline kan een onaangename geur hebben, vergelijkbaar met een vislucht. Choline is nodig voor de aanmaak van acetylcholine, een neurotransmitter die betrokken is bij de prikkeloverdracht in de hersenen. Er is enige aanwijzing dat choline zorgt voor een verbeterde geheugenfunctie bij ouderen. Choline is onderdeel van celmembranen en speelt een rol bij een aantal stofwisselingsprocessen. Choline komt in veel voedingsmiddelen voor, met name melk,eieren en pinda’s zijn rijke bronnen.
Home » Artikelen » Algemeen » Food technology » CHOLINE