Maximale lengte 13 cm, meestal 5-8 cm. Kleur grijs tot grijsbruin; periostracum grijsbruin; binnenzijde wit met helder violette randen of omgeving van sluitspieraanhechting. Breed eivormig. Schelp dik met ruwe, concentrische lijnen en zwakke radiale lijnen. Leeft in het wild in stenige en schelpenrijke modder, van de getijdenzone tot in ca. 10 m diep water. Voorkomen/vangst: Oorspronkelijk langs de oostkust van Canada en de VS, echter aan het begin van deze eeuw in Frankrijk, Engeland en Nederland geïntroduceerd.
De bekendste bereiding met clam is zonder twijfel de bekende pasta vongole of de Amerikaanse clam chowder soep. Maar clams zijn ook een zeer waardevolle toevoeging in soepen, pasta gerechten en op een mooie fruits de mer schaal.
Voedingswaarde Clam
Hoeveelheid per
100 g |
Energie (kcal) 147 |
Vet | 2 g |
Verzadigd | 0,2 g |
Meervoudig onverzadigd | 0,6 g |
Enkelvoudig onverzadigd | 0,2 g |
Cholesterol | 67 mg |
Natrium | 1.202 mg |
Kalium | 628 mg |
Koolhydraten | 5 g |
Voedingsvezels | 0 g |
Eiwitten | 26 g |
Vitamine A | 570 IU | Vitamine C | 22,1 mg |
Calcium | 92 mg | IJzer | 28 mg |
Vitamine B6 | 0,1 mg | Vitamine B12 | 98,9 µg |
Magnesium | 18 mg |