Het classificeren van vlees is in de Nederlandse vleessector aan strikte regels gebonden. Het classificatiesysteem is gebaseerd op en voldoet aan de Europese SEUROP-normen. Aan de hand van de SEUROP-classificatie kunnen afnemers beoordelen welke soort en kwaliteit karkas zij mogen verwachten.
Het classificeren van geslachte dieren wordt gedaan door medewerkers van het Centraal Bureau Slachtveediensten (CBS), niet te verwarren met het Centraal Bureau voor Statistiek. De controleurs houden ook toezicht op het correct slachten en wegen van de karkassen. De regels en voorschriften zijn streng. Het CBS wordt gecontroleerd door de onafhankelijke Commissie Kwaliteitsbewaking Classificatie. Deze werkwijze garandeert een onafhankelijke, nationaal uniforme en objectieveclassificatie.
SEUROP-classificatie bij kalveren
Het classificatiesysteem van (vlees)kalveren is grotendeels gelijk aan dat voor volwassen runderen. Kalveren worden ingedeeld volgens de kwaliteitscriteria bevleesdheid, kleur en vetbedekking.
De bevleesdheid wordt aangeduid met de letters S, E, U, R, O, P.
Voor het vaststellen van de mate van bevleesdheid worden de karkassen in 15 verschillende klassen ingedeeld. Deze klassen vormen de basis voor de indeling in de SEUROP-klassen. De S-klasse wordt bij kalveren in de praktijk niet gebruikt.
Bevleesdheid Klasse
E uitstekend 1 – 3
U zeer goed 4 – 6
R goed 7 – 9
O matig 10 – 12
P gering 13 – 15
De vleeskleur is een belangrijk criterium voor afnemers van kalfsvlees en vormt daarom een specifiek onderdeel bij de kalverclassificatie. De vleeskleur kan variëren van zeer blank tot rosé en wordt aangeduid met een nummer.De klassen 1 tot en met 10 staan voor blanke kalveren in verschillende gradaties. De klassen 11 tot en met 13 zijn gereserveerd voor rosé kalfsvlees in verschillende gradaties.
De vetbedekking is het derde criterium voor de classificatie en wordt eveneens met cijfers aangeduid.
- gering
- licht
- middelmatig
- sterk vervet
- zeer sterk vervet
De combinatie van deze 3 criteria zorgt voor de uiteindelijke classificatie