menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open Nederlands Kampioenschap Culinair Wild BBQ 2022
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Home » Artikelen » Wijnen » Classificaties » Classificatie uit 1855 van de rode wijnen van Médoc

Classificatie uit 1855 van de rode wijnen van Médoc

Geplaatst op: 25 januari 2016

Ter gelegenheid van de Wereld tentoonstelling van 1855, in Parijs, werden in Médoc de belangrijkste wijnen geklasseerd naar Grands Crus Classés. De criteria die daarbij golden, waren de marktprijzen die gedurende een langere periode voor de geselecteerde wijnen golden, de reputatie van de wijnen en de bodemgesteldheid van de châteaux. Deze roemruchte indeling is sindsdien onveranderd gebleven, met uitzondering van Château Mouton-Rotschild dat in 1973 van Deuxième Cru tot Premier Cru promoveerde. Alle châteaux liggen in het gebied Grand Cru Classé van de Médoc; alleen Château Haut-Brion te Pessac ligt in het district Graves. De 61 châteaux, alsmede de gemeenten waarin ze liggen, zijn hieronder gerangschikt naar de vijf crus.

Château                                          Gemeente

Premiers Grands Crus Classés

Château Lafite Rotschild Pauillac
Château Latour Pauillac
Château Margaux Margaux
Château Mouton-Rotschild Pauillac
Château Haut-Brion Pessac (Graves)

 

Deuxièmes Grands Crus Classés

Château Bran-Cantenac Cantenac
Château Cos d’Estournel Saint-Estèphe
Château Ducru-Beaucaillou Saint-Julien
Château Durfort-Vivens Margaux
Château Gruaud-Larose Saint-Julien
Château Léoville-Las-Cases Saint Julien
Château Léoville-Poyferré Saint-Julien
Château Léoville-Barton Saint-Julien
Château Lascombes Margaux
Château Montrose Saint-Estèphe
Château Pichon-Longueville Pauillac
Château Pichon Longueville Lalande Pauillac
 Château Rausan-Ségla Margaux
Château Rauzan-Gassies Margaux

Troisièmes Grands Crus Classés

Château Boyd-Cantenac Margaux
Château Calon-Ségur Saint-Estèphe
Château Cantenac-Brown Cantenac
Château Desmirail Margaux
Château Ferrière Margaux
Château Giscours Labarde
Château d’Issan Cantenac
Château Kirwan Cantenac
 Château Lagrange Saint-Julien
Château la Lagune Ludon
Château Langoa-Barton Saint-Julien
Château Malescot Saint-Exupéry Margaux
Château Marquis-d’Alesme-Becker Margaux
Château Palmer Cantenac

 

Quatrièmes Grands Crus Classés`

Château Beychevelle Saint-Julien
 Château Branaire-Ducru Saint-Julien
Château Duhart-Milon-Rotschild Pauillac
Château Marquis de Terme Margaux
Château Lafon-Rochet Saint-Esthèphe
Château Pouget Cantenac
Château Prieuré-Lichine Cantenac
Château Saint-Pierre Saint-Julien
Château Talbot Saint-Julien
Château la Tour Carnet Saint-Laurent

 

Cinquièmes Grands Crus Classés

Château d’Armailhac Pauillac
Château Batailley Pauillac
Château Belgrave Saint-Laurent
Château Camensac Saint-Laurent
Château Cantemerle Macau
Château Clerc Milon Pauillac
Château Cos-Labory Saint-Estèphe
Château Croizet-Bages Pauillac
Château Dauzac Labarde
Château Grand-Puy-Ducasse Pauillac
Château Grand-Puy-Lacoste Pauillac
Château Haut-Bages-Libéral Pauillac
Château Haut-Batailley Pauillac
Château Lynch-Bages Pauillac
Château Lynch-Moussas Pauillac
Château Pédesclaux Pauillac
Château Pontet Canet Pauillac
Château du Tertre  Arsac

 

 

 

 

Heeft u opmerkingen, aanvullingen of verbeteringen? Klik hier!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2022  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open Nederlands Kampioenschap Culinair Wild BBQ 2022
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact