1. Pre Dinner Cocktails, ook wel aperitiefcocktails genoemd. Ze worden vóór het eten gedronken en hebben een uitgesproken droog karakter. Het gebruik van likeuren en siropen in deze categorie dient achterwege te blijven of tot een minimum te worden beperkt. Ook de garnering van pre dinner cocktails mag niet te zoet zijn. Het gebruik van overzoet fruit moet dan ook achterwege worden gelaten, tenzij de garnering op de rand van het cocktailglas wordt aangebracht en niet in contact kan komen met het drankmengsel. De meeste cocktails uit deze groep bestaan uit een basisdrank, gecombineerd met een vermout. Bekende pre dinner cocktails zijn Dry Martini, Gibson, Manhattan, Old Fashioned en Rob Roy.
2. All Day Cocktails zitten qua smaak en zoetgehalte tussen pre dinner cocktails en after dinner cocktails in. Ze worden ook wel Afternoon Cocktails of Party Cocktails genoemd. Bekende all day cocktails zijn Bronx, Daiquiri, Margarita, Paradise, Sidecar, Screwdriver en White Lady.
3. After Dinner Cocktails worden na de maaltijd gedronken. Ze zijn voor het merendeel zoet en hebben vaak slagroom als ingrediënt. Bekende after dinner cocktails zijn Alexander, Brandy Alexander, Grasshopper, Golden Cadillac, Stinger en White Russian. Informatie over MIXOLOGIE