De Colombiaanse keuken is een symbiose tussen inheemse en Spaanse kookkunst. Ceviche bijvoorbeeld, een bereiding van gemarineerde vis met tomaten en uien, verloochent zijn Spaanse herkomst niet. Aan de kust worden kruidige stoofpotjes met vis gemaakt. Altijd wordt er fruit aan toegevoegd: ananas, mango’s, bananen, limoenen, papaja of kokosnoot. Een favoriet zijn de kreeften die vrij zoet vlees hebben en op een houtskoolvuur worden geroosterd. Je vindt er ook gerechten zoals arroz con coco y pasa: rijst met kokosnoot en rozijnen, of sopa de candia con majoras, een soep van okra’s en pompoen. Aan de voet van de Andes bij Bogota is het voedsel eenvoudiger. Daar komt de nationale schotel vandaan, ajiaco: een stoofpotje of dikke soep van kip, gekookt met drie soorten aardappelen samen met kappertjes en een lokaal kruid dat guascas wordt genoemd. Of tamales: varkensvlees, rijst en groenten gestoomd in een bananenblad. Uit de Andes zelf komen gerechten zoals papar chorradas, aardappelen met kaassaus of sobrebarriga bogotana: gevulde runderlappen. Alhoewel in de Colombiaanse keuken ook chilipepertjes worden gebruikt, zijn de gerechten subtiel gekruid. Guavepasta is een zeer populair dessert in Colombia; papauela is een kleine papaja-achtige vrucht die wordt gekookt in siroop, dezelfde bereiding die casquitas de limon, (citroenschilletjes) ondergaan
Home » Artikelen » Internationale keukens » Wereldkeuken » Columbia