Prins Edward van Wales was in de 19e eeuw een vaste klant bij het Café de Paris in Monte Carlo. Op een dag ging hij samen zijn vrienden en de dochter van een van de herenaar het restaurant om lunch te eten. Een van de gerechten was crêpes.
De toen vijftienjarige ober Henri Charpentier serveerde dit gerecht aan het gezelschap. Het was de bedoeling dat de crêpes aan tafel werden overgoten met een warm mengsel van likeuren. Echter, het geheel vatte vlam. Dit zorgde voor een nieuwe smaaksensatie die goed beviel bij het gezelschap. De prins verzocht Charpentier om het gerecht naar de dochter te noemen. Op deze manier kreeg het gerecht de naam crêpe suzette.
Charpentier werd in de hierop volgende jaren een chef van wereldklasse en het dessert crêpe suzette heeft zich een plaats weten te bemachtigen tussen de klassiekers.
Een crêpe suzette bestaat uit Flensjes in sinaasappelsaus gemaakt van boter, suiker, sinaasappelrasp, sinaasappelsap, citroensap en Grand-Marnier. Geflambeerd met Grand-Marnier. |
Als voormalig gérant van Bodon La Grande Brasserie in Amsterdam, blaast Kees Neve de klassieke tafelbereidingen nieuw leven in. Zoals de flambage van de crêpes Suzette.