Remouladesaus is rond de zeventiende eeuw ontstaan in Frankrijk. De naam van de saus komt van een woord uit het dialect van het district Picardië, ramolas. Dit betekent mierikswortel. Het woord ramolas zelf is afgeleid van het Latijnse woord armoracea. Nu verwijst de Franse culinaire term remoulade naar de welbekende mayonaise-achtige dressing.
Het lijkt erop dat het recept niet is toe te schrijven aan een bepaalde persoon of plaats. Ook is er geen origineel recept teruggevonden. Een onderzoek van de historische Franse en Amerikaanse kookboeken bevestigt verschillende varianten.
Oorspronkelijk recept
In het verleden werd het gemaakt met geëmulgeerde saus van eidooier, olie en azijn of citroensap met mosterd, mierikswortel, zout, gehakte augurk, kappertjes, peterselie, kervel en dragon, bieslook, afgemaakt met ansjovispuree. In de negentiende eeuw heeft de saus een evolutie doorgemaakt. Hierdoor zie je tegenwoordig veel varianten van deze saus met verschillende groentes en kruiden.
Oorspronkelijk was deze saus bedoeld om een eventuele bedorven smaak van bedorven vlees, gevogelte en vis te verbergen. Nu is de saus een geliefde toevoeging bij gerechten zoals kibbeling, lekkerbek en bij zeevruchten.
In Louisiana, vind je vaak een roze versie van dezelfde saus, die paprika of ketchup omvat. Het is ook een beetje meer pikant.