
Foto: Arnold van West
Het overschenken van een wijn met veel depot in een schone fles of karaf, waarbij het bezinksel in de fles achterblijft. De fles moet van tevoren een paar uren rechtop hebben gestaan zodat het bezinksel naar de bodem kan zakken. Kijk tijdens het overschenken of het bezinksel al in aantocht is. Dat is goed te zien door een brandende kaars achter de hals van de fles te houden. Decanteren gebeurt om oude wijn van zijn depot te scheiden. Het is bovendien een manier om jonge wijn die nog niet op dronk is lucht te geven. Dat versnelt het rijpingsproces enigszins. Het overschenken van een jonge wijn in een karaf om de smaak te ontwikkelen heet “karafferen”.
Oude port en oude rode wijnen worden gedecanteerd. Decanteren is niet aan te raden bij gerijpte Bourgognes. Waarschijnlijk is het omdat deze zo delicaat zijn dat ze het geweld van zuurstof niet aankunnen: de geur en smaak vervliegt voordat je er van kunt genieten.
“Van een perfect ontwikkelde wijn uit uw geboortejaar wit u van de eerste tot en met de laatste druppel optimaal van genieten. En zeker niet het laatste glas moeten laten staan omdat er depot in zit.”
Learn the simple art of decanting Vintage Port with wine industry expert Rupert Symington, Joint Managing Director of Symington Family Estates
https://www.youtube.com/watch?v=XxT-x4gl0C4