Voeding die om medische redenen aan specifieke eisen moet voldoen.
Diabetici: Beperking van bepaalde koolhydraten, vet en producten als gebak, koek, frisdranken, chocolade, ijs en zoet beleg.
Energie beperkt: Beperking van patat frites, kroketten, chips, pinda’s, noten, vette vleessoorten, vette vleeswaren, volvette en roomkaassoorten, gebak, koek, frisdranken, snoep en kant-en-klare nagerechten. Gerechten bij voorkeur koken, pocheren of grillen. Bakken met weinig vet of in bak- en braadfolie.
Glutenvrij: Voeding zonder tarwe, haver, rogge en gerst. Bind sausen, soepen en nagerechten voor een glutenvrij dieet met maïzena, aardappelmeel en andere zetmeelproducten als tapioca, boekweit, rijstebloem en maïsgries.
Natrium beperkt: Zoutloos of beperkt zout. Vaak bereid met natriumarme producten. De verschillende diëten lopen op van licht tot sterk natrium beperkt.
Voedingsvezel beperkt: Geen scherpe kruiden zoals kerry, cayennepeper, chilipoeder en sambal. Ook geen gasvormende groenten, zoals koolsoorten, uien en prei.
Voedingsvezel verrijkt: Meer grove graanproducten, zoals volkorenbrood, roggebrood, zemelen en zilvervliesrijst. Fruit met schil; veel rauwkost en groenten.