Dikke, bolle peulen, groen of – in het geval van de de Blauwschokkers – paars van kleur, waarvan alleen de ronde of gekreukte groenrijpe zaden worden gegeten. De rondzadige rassen hebben de typische, enigszins wrange erwtensmaak. De doperwt behoort tot de vlinderbloemfamilie en is over de hele wereld bekend. In Azië wordt de kleine groene peulvrucht geroosterd en gezouten als snack verorberd.
Ze groeien met zo’n 10 stuks tegelijk in een peul. Verse doperwten worden onrijp geoogst. Na de bloei in ongeveer juni (afhankelijk van het weer en wanneer je zaait) kun je in juli de doperwten oogsten.
De gekreuktzadige hebben een zoete smaak. In West-Europa eten we de erwt meestal als bijgerecht, alhoewel de Engelsen hem ook in een pudding verwerken. Als de doperwt later wordt geoogst, eindigt hij meestal als spliterwt in de Hollandse snert.
Oorsprong: Oostelijk van het Middellandse-Zeegebied.
Op deze link vindt u klassieke gerechten met doperwten.
Bewaren
Verse doperwten zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast, maar zijn zonder peul ook ideaal om in te vriezen. Diepgevroren doperwten zijn maanden houdbaar en doperwten in glas of blik zelfs jaren.
Voedingswaardetabel van doperwten per 100 gram:
Per 100 g / ml | Doperwten | ADH* |
kcal | 64 | 3,20% |
Kj | 269 | 3,20% |
Water (g) | 80,4 | 4,02% |
Eiwit (g) | 4,5 | 8,04% |
Koolhydraten (g) | 8,9 | 3,42% |
Suiker (g) | 1,8 | |
Vet (g) | – | |
Verzadigd (g) | – | |
E.O.V. (g) | – | |
M.O.V. (g) | – | |
Omega 6 (g) | – | |
Omega 3 (g) | – | |
Cholesterol (mg) | – | |
Vezels (g) | 5,2 | 14,86% |
A (mg) | 0,08 | 8,89% |
B1 (mg) | 0,25 | 22,73% |
B2 (mg) | 0,15 | 10,00% |
B3 (mg) | 2,1 | 13,13% |
B5 (mg) | 0,1 | 2,00% |
B6 (mg) | 0,1 | 6,67% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 60 | 20,00% |
B12 (ug) | – | |
C (mg) | 22 | 29,33% |
D (ug) | – | |
E (mg) | 0,2 | 2,00% |
Vitamine K (ug) | 36 | 30,00% |
Natrium (mg) | 15 | 1,50% |
Kalium (mg) | 260 | 7,43% |
Calcium (mg) | 30 | 3,00% |
Fosfor (mg) | 85 | 10,63% |
IJzer (mg) | 1,9 | 23,75% |
Jodium (ug) | 2 | 1,33% |
Magnesium (mg) | 30 | 10,00% |
Koper (mg) | 0,15 | 16,67% |
Selenium (ug) | 1 | 1,82% |
Zink (mg) | 0,7 | 4,67% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid