Dit druivenras, leverancier van de bekendste Duitse rode wijn, is een door August Herold ontwikkelde kruising tussen de helfensteiner en de heroldrebe. De kruising dateert uit 1956 en is recentelijk uitgeroepen tot Duitslands favoriete blauwe druif. Vooral in de Pfalz, Rheinhessen en Württemberg levert de dornfelder stevig gekleurde, dieptonige wijnen met een voor Duitse begrippen imposant rijpingspotentieel. Wijnstijl: De wijnen van deze druif variëren in kwaliteit, van heerlijke dorstlessers tot stijlvolle en gestructureerde bewaarwijnen. Momenteel zijn Dornfelders de opwindendste rode wijnen van Duitsland. De jonge zijn toegankelijk en herkenbaar aan hun heerlijk sappige smaak en een aantrekkelijke kleur. Op hout gerijpt krijgen de wijnen een attractieve vineuze kwaliteit. Ze smaken vol en compact, met elementen van besachtig fruit (zwarte bes) die soms zijn aangevuld met iets van pruimedanten. Ook dringen zich tonen op van vanille en specerijen en aroma’s uit de eikenhouten vaten. Dornfeldergaat qua smaak uitstekend samen met stevige wild- en hartige vleesschotels