Duitse biefstuk bestaat uit grofgehakte biefstuk met wat peper en zout. Het is wat grover dan rundertartaar en heeft een vergelijkbaar vetgehalte van circa 5%. Duitse biefstuk komt van oorsprong uit Duitsland. Net als Franse Steak Tartare en moet het rundvlees voor Duitse biefstuk met het mes gehakt worden en niet gedraaid, zodat de grove structuur intact blijft. want anders verdwijnt de grove structuur. Het resultaat werd met uien gekneed en in reuzel gebakken.
Dit In tegenstelling tot Franse steak tartare die rauw gegeten wordt. Gebakken steak tartare, gemengd met ei, peper, zout en een ragfijn gesneden uitje staat als steak haché op de kaart.
Klassieke Duitse Biefstuk
Ingrediënten 4 personen:
- 400 -600 gram rundvlees bijv. bavette, diamanthaas, kogelbiefstuk
- Peper uit de molen
- Zeetzout
- Geclarifieerde boter om in te bakken
- 2 rode uien groot in ringen gesneden
- Kappertjes non pareilles
- Demi -glace, rode wijn, klontje koude boter
- Aardappels gekookt en later gebakken
- Groenten naar keuze bijv. gebakken bloemkool
Voorbereiding:
- Het rundvlees in fijne blokjes snijden, op smaak brengen met peper en saltwell. Maak er biefstukken van circa 125 gram van .
- Bak ze in de geclarifieerde boter van binnen nog rosé.
- Bak ook de rode uiringen met de kappertjes en serveer deze krokant bovenop de biefstuk.
- Blus de braadboter van de biefstuk af met een scheutje rode wijn , laat even inkoken. Voeg de demi glace toe ,maak af met een klontje koude boter.
- Dresseer de biefstuk op het bord met de uien er bovenop. Serveer de saus erlangs alsook de gebakken aardappeltjes en de groenten.
Frans Bon, chef-kok maakt een klassieke Duitse biefstuk die hij serveert met gebakken bloemkool, gebakken aardappel en een rode wijnsaus.