menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Home » Artikelen » Algemeen » E-nummers » E100-E199: Kleurstoffen

E100-E199: Kleurstoffen

Geplaatst op: 1 december 2015

Er zijn ook E-nummers die in de natuur niet voorkomen, bijvoorbeeld de azo-kleurstoffen (E 102, E 110, E 122, E 123, E 124, E 129, E 151, E 155 en E 180). Die worden kunstmatig gemaakt in een fabriek door stoffen te bewerken. GMO Voor het maken van bepaalde E-nummers kunnen genetische gemodificeerde organismen (GMO’s) gebruikt worden. Een voorbeeld is vitamine B2 (riboflavinen, E 101) dat gemaakt kan worden met genetisch gemodificeerde bacteriën of gisten. De vitamine zelf is niet genetisch gemodificeerd. Alleen als genetisch gemodificeerde stoffen zelf in het voedingsmiddel zitten, staat dit op het etiket. Wordt een E-nummer gemaakt met behulp van GMO, dan staat dat niet op het etiket. Het organisme zelf zit namelijk niet in het voedingsmiddel, alleen de stof die het organisme gemaakt heeft. De biologische sector maakt geen gebruik van genetische modificatie.

Herkomst Doel E-nummer Naam Opmerkingen
Extractie uit geelwortel (Curcuma longa) Gele kleurstof E100 Curcumine
Verschillende soorten gisten Gele kleurstof E101 Riboflavine Andere naam: vitamine B2
Synthetisch Gele kleurstof E102 Tartrazine De ADI is tot 7,5 mg/kg lichaamsgewicht. Kan overgevoeligheids reacties geven bij een kleine groep mensen.
Wortel van de alkanet (Alkanna tinctoria) Gele kleurstof E103 Alkannine Sinds 1984 verboden
Synthetisch Gele kleurstof E104 Chinolinegeel
Verschillende soorten gisten Gele kleurstof E106 natriumriboflavine-5′-fosfaat
Synthetisch Gele kleurstof E107 Geel 2G
Synthetisch Gele kleurstof E110 Zonnegeel FCF
Een schildluizensoort Rode kleurstof E120 Cochenille
Rode kleurstof E121 Citrusrood 2 Carcinogeen, wordt in de EU niet meer toegelaten
Synthetisch Rode kleurstof E122 Karmozijnrood
Synthetisch Rode kleurstof E123 Amaranth
Synthetisch Rode kleurstof E124 Cochenillerood A
E125 Ponceau SX
Synthetisch Rode kleurstof E127 Erythrosine
Synthetisch Rode kleurstof E128 Rood 2G
Synthetisch Rode kleurstof E129 Allura rood
Synthetisch Blauwe kleurstof E131 Patentblauw V
Synthetisch Blauwe kleurstof E132 Indigotine
Synthetisch Blauwe kleurstof E133 Briljantblauw FCF
Natuurlijke kleurstof, bladgroen Donkergroene kleurstof E140 Chlorophyll
Semi-synthetische Donkergroene kleurstof E141 Chlorophyl koper complexen
Synthetisch Groene kleurstof E142 Briljantzuurgroen BS
Groene kleurstof E143 Fast Green FCF
Gebrande suiker Bruine kleurstof E150 Karamel
Synthetisch Zwarte kleurstof E151 Briljantzwart BN
Semi-natuurlijke kleurstof Zwarte kleurstof E153 Koolstof
Synthetisch Bruine kleurstof E154 Bruin FK
Synthetisch Bruine kleurstof E155 Chocoladebruin HT
Diverse plantaardige bronnen/synthetisch Oranje/gele kleurstof E160(a) Caroteen
De tropische anattoboom (Bixa orellana) Oranje/gele kleurstof E160(b) Annatto
Paprika’s Oranje-rode kleurstof E160(c) Paprika extract
Tomaten Rode kleurstof E160(d) Lycopeen Indien genetisch gemodificeerd oranje, anders groen.
Synthetisch uit ß-caroteen Oranje kleurstof E160(e) Beta-apo-8′-carotenal
Synthetisch uit ß-caroteen Oranje kleurstof E160(f) Ethylester van beta-apo-8′-caroteenzuur
Verschillende plantaardige bronnen of synthetisch Gele, oranje tot rode kleurstoffen E161 Xanthophyllen
Natuurlijk uit boterbloem Gele kleurstof E161a Flavoxanthine Weinig over bekend, verboden in Zwitserland
Natuurlijk Gele kleurstof E161b Luteine Kan astma, netelroos en neusverkoudheid veroorzaken.
Natuurlijk Rode kleurstof E161c Kryptoxanthine Verboden in Zwitserland. Anti-oxidant
Rode bieten Rood/paarse kleurstof E162 Bietenrood
Rode kool en andere planten Rode, paarse of blauwe kleurstoffen E163 Anthocyaninen
Mineraal, kalk Witte kleurstof E170 Calcium carbonaat
Mineraal Witte kleurstof E171 Titanium dioxide
Ertsen of mineralen zwarte, rode, oranje of bruine kleurstof E172 IJzeroxiden
Bauxieterts Metaalkleurige kleurstof E173 Aluminium
Zilverertsen Metaalkleurige kleurstof E174 Zilver
Verschillende ertsen Metaalkleurige kleurstof E175 Goud
Synthetische uit aminonaftolcarbonzuur Rode kleurstof E180 Rubis pigment
Diverse planten, oa de eik Geelwit tot bruin poeder E181 Looizuur
E182 Orchil, orceine (lakmoes)

 

 

Heeft u opmerkingen, aanvullingen of verbeteringen? Klik hier!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2023  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact