menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Home » Artikelen » Algemeen » E-nummers » E300-E399: Anti-oxidanten, zuren en zuurteregelaars

E300-E399: Anti-oxidanten, zuren en zuurteregelaars

Geplaatst op: 1 december 2015

Antioxidanten beschermen tegen aantasting door de zuurstof in de lucht, waardoor smaakbederf en kleurverandering wordt tegengegaan. Ze kunnen voorkomen in vlees, sauzen en koekjes. Zuurteregelaars wijzigen of regelen de zuurtegraad van een product. Ze zorgen voor een zuurdere of minder zure smaak. Ze komen voor in mineraalwater, vruchtensappen en groente en fruit in blik en glas.

Herkomst Doel E-Nummer naam Opmerkingen
Natuurlijk voorkomend Vitamine, anti-oxidant, voorkomt bruinkleuring E300 Ascorbinezuur
Synthetisch uit ascorbinezuur en keukenzout Vitamine, anti-oxidant, voorkomt bruinkleuring E301 Natriumascorbaat
Synthetisch uit ascorbinezuur en calcium Anti-oxidant, stabilisator en als vitamine C E302 Calciumascorbaat
Synthetisch Anti-oxidant tegen het ranzig worden van vetten E304 Ascorbyl-palmitaat
Natuurlijk Vitamine en anti-oxidant E306 Tocoferol-extracten
Natuurlijk of synthetisch Vitamine en anti-oxidant E307 alpha-tocopherol
Natuurlijk of synthetisch Vitamine en anti-oxidant E308 gamma-tocopherol
Natuurlijk of synthetisch Vitamine en anti-oxidant E309 delta-tocopherol
Synthetisch Anti-oxidant E310 Propylgallaat
Synthetisch Anti-oxidant E311 Octylgallaat
Synthetisch Anti-oxidant E312 Dodecylgallaat
Synthetisch Anti-oxidant E320 BHA – Butylhydroxianisool
Synthetisch Anti-oxidant E321 BHT – Butylhydroxitolueen
Natuurlijk Anti-oxidant, emulgator of anti-schuimmiddel E322 Lecithinen
Synthetisch Vochtbinder E325 Natriumlactaat
Synthetisch Zout van melkzuur E326 Kaliumlactaat
Synthetisch Zout van melkzuur E327 Calciumlactaat
Natuurlijk zuur E330 Citroenzuur
Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330) E331a Natriumwatrestofcitraatt
Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330) E331b Dinatriumcitraat
Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330) E331c Trinatriumcitraat
Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330) E332a Kaliumdiwaterstofcitraat
Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330) E332b Trikaliumcitraat
Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330) E333a Calciumwaterstofcitraat
Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330) E333b Di-calciumcitraat
Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330) E333c Calciumcitraat
Natuurlijk zuur E334 Wijnsteenzuur
Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334) E335a Natriumwaterstoftartraat
Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334) E335b Dinatriumtartraat
Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334) E336a Kaliumwaterstoftartraat
Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334) E336b Kaliumtartraat
Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334) E337 Natriumkaliumtartraat
Natuurlijk zuur, synthetisch bereid E338 Fosforzuur
Zout van fosforzuur (E338) E339a Natriumdiwaterstoffosfaat
Zout van fosforzuur (E338) E339b Dinatriumwaterstoffosfaat
Zout van fosforzuur (E338) E339c Trinatriumfosfaat
Zout van fosforzuur (E338) E340a Kaliumdiwaterstoffosfaat
Zout van fosforzuur (E338) E340b Dikaliumwaterstoffosfaat
Zout van fosforzuur (E338) E340c Trikaliumfosfaat
Zout van fosforzuur (E338) E341a Monocalciumfosfaat
Zout van fosforzuur (E338) E341b Calciumwaterstoffosfaat
Zout van fosforzuur (E338) E341c Tricalciumdifosfaat
Zout van fosforzuur (E338) E343 Magnesiumfosfaat
Zout van appelzuur E350 Natriummalaat en natriumwaterstofmalaat
Zout van appelzuur E351 Kaliummalaat en Kaliumwaterstofmalaat
Zout van appelzuur E352 Calciummalaat en Calciumwaterstofmalaat
Natuurlijk zuur E353 Metawijnsteenzuur
Zout van wijnsteenzuur (E334) E354 Calciumtartraat
Natuurlijk zuur E355 Adipinezuur
Natuurlijk zuur E363 Barnsteenzuur
Synthetisch zuur E370 1,4-Heptonolacton
Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330) E380 Triammoniumcitraat
Synthetisch zout van citroenzuur (E330) E381 Ammoniumijzercitraat
synthetisch zout E385 Calcium EDTA

Heeft u opmerkingen, aanvullingen of verbeteringen? Klik hier!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2023  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact