menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Home » Artikelen » Algemeen » E-nummers » E400-499: Verdikkingsmiddelen en emulgatoren

E400-499: Verdikkingsmiddelen en emulgatoren

Geplaatst op: 1 december 2015

Emulgatoren maken het mogelijk vet en water te vermengen tot één geheel (emulsie). Ze kunnen voorkomen in onder andere ijs, chocolade en sauzen. Verdikkingsmiddelen maken het product steviger (een soort bindmiddel). Ze zitten in bijvoorbeeld pudding, jam en snoep.

Herkomst Doel E-nummer Naam
Verdikkingsmiddel E400 Alginezuur
Zout van Alginezuur (E400) E401 Natriumalginaat
Zout van Alginezuur (E400) E402 Kaliumalginaat
Zout van Alginezuur (E400) E403 Ammoniumalginaat
Zout van Alginezuur (E400) E404 Calciumalginaat
Ester van Alginezuur (E400) E405 Propyleenglycolalginaat
Natuurlijk Verdikkingsmiddel E406 Agar-Agar
Natuurlijk Verdikkingsmiddel E407 Carrageen
Natuurlijk Verdikkingsmiddel E408 Furcelleran
Natuurlijk Verdikkingsmiddel E410 Johannesbroodpitmeel
Natuurlijk Verdikkingsmiddel E412 Gurapitmeel
Natuurlijk Verdikkingsmiddel E413 Tragacanth
Natuurlijk Verdikkingsmiddel E414 Arabische Gom
Natuurlijk Verdikkingsmiddel E415 Xanthaangom
Natuurlijk Verdikkingsmiddel E416 Karayagom
Natuurlijk Verdikkingsmiddel E417 Taragom
Natuurlijke suikeralcohol E420 Sorbitol
Natuurlijke suikeralcohol E421 Mannitol
Natuurlijk alcohol E422 Glycerol
Vetzuren Synthetische emulgator E430 Polyoxyethyleen(8)stearaat
Vetzuren Synthetische emulgator E431 Polyoxyethyleen(40)stearaat
Vetzuren Synthetische emulgator E432 Tween 20
Vetzuren Synthetische emulgator E433 Polysorbaat 80
Vetzuren Synthetische emulgator E434 Tween 40
Vetzuren Synthetische emulgator E435 Tween 60
Vetzuren Synthetische emulgator E436 Tween 65
Natuurlijk Verdikkingsmiddel E440a Pectine
Synthetisch Bereid uit pectine E440b Geamineerde pectine
Natuurlijk Verdikkinsmiddel E441 Gelatine
Synthetisch Synthetische emulgatoren E442 Ammoniumfosfatiden
Synthetisch Stabilisator E445 Clycerolester
Synthetisch Zout E450a Dinatriumdiwaterstofdifosfaat
Synthetisch Zout E450a Trinatriumdifosfaat
Synthetisch Zout E450a Tetranatriumdifosfaat
Synthetisch Zout E450a Tetrakaliumdifosfaat
Synthetisch Zout E450b Pentanatriumtrifosfaat
Synthetisch Zout E450b Pentakaliumtrifosfaat
Synthetisch Zout E450c Natriumpolyfosfaat
Synthetisch Zout E450c Kaliumpolyfosfaat
Synthetische stabilisatoren E452, E452I-E452iv Polyfosfaten
Natuurlijk polymeer, houtstof E460 Microkristallijn Cellulose
Natuurlijk polymeer, houtstof E460 Cellulose
Bereid uit cellulose (E460) E461 Methylcellulose
Bereid uit cellulose (E460) E463 Hydroxypropylcellulose
Bereid uit cellulose (E460) E464 Hydroxypropylmethylcellulose
Bereid uit cellulose (E460) E465 Methylethylcellulose
Bereid uit cellulose (E460) E466 Natriumcarboxymethylcellulose
Vetzuren Zouten van vetten E470 Vetzuurzouten
Vetzuren Soort vet E471 Mono- en diglyceriden van vetzuren
Vetzuren Synthetische emulgatoren E472a Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijnzuur
Vetzuren Synthetische emulgatoren E472b Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met melkzuur
Vetzuren Synthetische emulgatoren E472c Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met citroenzuur
Vetzuren Synthetische emulgatoren E472d Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met wijnsteenzuur
Vetzuren Synthetische emulgatoren E472e Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijnzuurderivaten
Vetzuren Synthetische emulgatoren E472f Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijn- en wijnsteenzuur
Vetzuren Synthetische emulgatoren E473 Suiker-esters
Combinatie van suiker met vetzuren. Synthetische emulgatoren E474 Suikerglyceriden
Mengsel van melkzuur en stearinezuur Synthetische emulgatoren E481/482 Natrium/Calcium-stearoyllactylaat
Mengsel van wijnsteenzuur en stearinezuur Synthetische emulgatoren E483 Stearyltartraat
Mengsel van citroenzuur en stearinezuur Synthetische emulgatoren E484 Stearylcitraat
Vetzuren Synthetische emulgatoren E491-495 Verbindingen van sorbitol (een plantaardige stof) met diverse vetzuren

Heeft u opmerkingen, aanvullingen of verbeteringen? Klik hier!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2023  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact