Smaakversterkers zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om een smaak intenser of beter te maken. Ze versterken bijvoorbeeld een zoete of hartige (umami) smaak. Sommige stoffen remmen juist een zoute, zoete of een zure of bittere smaak. Ze komen voor in kauwgom, snacks en frisdranken.
Herkomst | Doel | E-nummer | Naam | Opmerkingen |
Synthetisch | Natuurlijk aminozuur, smaakversterker | E620 | L-glutaminezuur | Sommige mensen kunnen er overgevoelig voor zijn (zie E621). Mag niet in babyvoeding (jonger dan 3 maanden) worden gebruikt. |
Synthetisch | Natuurlijk aminozuur, smaakversterker | E621 | Natriumglutamaat | Kan bij overgevoeligheid persoonlijkheidsveranderingen, woedeaanvallen, schizofrenie, apatie en gedrachsstoornissen zoals hyperactiviteit veroorzaken. Mag niet in babyvoeding (jonger dan 3 maanden) worden gebruikt. |
Synthetisch | Natuurlijk aminozuur smaakversterker | E622 | Kaliumglutamaat | Vergelijkbaar met E621 |
Synthetisch | Natuurlijk aminozuur smaakversterker | E623 | Calciumglutamaat | Vergelijkbaar met E621 |
Synthetisch | Natuurlijk aminozuur smaakversterker | E624 | Ammoniumglutamaat | Vergelijkbaar met E621 |
Synthetisch | Natuurlijk aminozuur smaakversterker | E625 | Magnesiumglutamaat | Vergelijkbaar met E621, maar kan soms ook een kalmerende werking hebben |
Natuurlijk | Smaakversterker | E626 | Guanylzuur | Kan bij overgevoeligheid astmatische reacties of oedeemvorming veroorzaken. Verdacht van het veroorzaken van hyperactiviteit bij kinderen. Mag niet in babyvoeding (jonger dan 3 maanden) worden gebruikt. |
Natuurlijk | Smaakversterker | E627 | Natriumguanylaat | Vergelijkbaar met E626. Vooral gewonnen uit gist |
Natuurlijk | Smaakversterker | E628 | Kaliumguanylaat | Vergelijkbaar met E626. Vooral gewonnen uit gist |
Natuurlijk | Smaakversterker | E629 | Calciumguanylaat | Vergelijkbaar met E626. Vooral gewonnen uit gist |
Natuurlijk | Smaakversterker | E630 | Inosinezuur | Vooral gewonnen uit vlees en sardines. |
Natuurlijk | Smaakversterker | E631 | Natriuminosinaat | Vooral gewonnen uit vlees en sardines. |
Natuurlijk | Smaakversterker | E632 | Kaliuminosinaat | Vooral gewonnen uit vlees en sardines. |
Natuurlijk | Smaakversterker | E633 | Calciuminosinaat | Vooral gewonnen uit vlees en sardines. |
Natuurlijk | Smaakversterker | E635 | Natrium-5′-ribonucleotide | Vooral gewonnen uit vlees en sardines. |
Natuurlijk | Smaakversterker | E636 | Maltol | Normaal gewonnen uit mout |
Natuurlijk | Smaakversterker | E637 | Ethylmaltol | |
E640 | Glycine | Wordt gemaakt uit gelatine, dus uit botten | ||
Synthetisch | Smaakversterker | E650 | Zinkacetaat |