Een Eccles cake is een rond koekje dat gemaakt is van bladerdeeg en gevuld is met krenten en jam. De cakes worden bestrooid met basterdsuiker. Moderne Eccles cakes bevatten vaak ook verschillende soorten vers fruit.
De allereerste cakes werden gemaakt ter ere van een religieus feest genaamd de Eccles Wakes. Dit feest werd gehouden in de buurt van de Church of St. Mary in Eccles. In de 17e eeuw kreeg het puritanisme de overhand in Engeland. Hierdoor werden veel religieuze feesten, waaronder de Eccles Wakes, verbannen. Rond het jaar 1800 werden de Eccles Wakes weer toegestaan, maar door obscene toevoegingen zoals hanengevechten werd het feest weer verbannen.
De cakes zijn in beide gevallen blijven bestaan en werden zelfs buiten het feest om gemaakt. In 1793 werden de eerste Eccles cakes verkocht door James Birch. De oorspronkelijke winkel waarin Eccles cakes verkocht werden, bevond zich op de hoek van Vicarage Street en St Mary’s Street, maar is thans verdwenen. In de loop van de tijd heeft de cake een naam voor zichzelf gemaakt en is nu in heel het Verenigd Koninkrijk verkrijgbaar.
Foto: The English tea store