Soesjes van een kookdeeg van melk, boter, bloem en eieren, zig-zag en langwerpig opgespoten gebakken en gevuld met banketbakkersroom of slagroom. Bestoven met poedersuiker of met fondant geglaceerd. De eclair is waarschijnlijk bedacht door Marie-Antoine Carême in de 18e eeuw. Deze kok/patissier kwam uit Frankrijk, en werkte hoofdzakelijk voor het Franse hof. De naam éclair komt van het Franse woord voor bliksemschicht. Vermoed wordt dat dit verwijst naar de glinsterende, bijna lichtgevende glazuurlaag bovenop de zoete gebakjes.
In de keuken van Maris Piper, de Amsterdamse high class brasserie van Guillaume de Beer, Freek van Noortwijk en Johanneke van Iwaarden, maakt Guillaume’s rechterhand, chef de cuisine Pépé Topper, een éclair. Het is een van de huisspecialiteiten van Maris Piper, die het midden houdt tussen een klassieke éclair en een Paris Brest.
Eclairs gevuld met banketbakkersroom – Roger van Damme