Het EKO-keurmerk geeft aan dat het product afkomstig is van de biologische landbouw. Er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Boeren gebruiken geen genetische modificeerde zaden en veehouders hebben een diervriendelijke werkwijze. Over het algemeen zijn biologische producten net zo gezond en veilig als niet-biologische producten. De biologische landbouwnormen zijn gebaseerd op behoud van milieu, natuur en landschap en het welzijn van dieren. Daarnaast bestaan er biologische producten die het EKO-keurmerk niet dragen. Als een producent alleen het woord ‘biologisch’ gebruikt om aan te geven dat het product biologisch is geproduceerd, moet het product, net als producten met een EKO-keurmerk, aan de eisen van de Europese verordening voldoen.
Het EKO-keurmerk maakt de extra inspanningen van biologische bedrijven op het gebied van verduurzaming zichtbaar voor consumenten. Sinds 2011 is er een EKO-keurmerk voor de horeca. Zo weet u zeker dat een restaurant, hotel of cateraar daadwerkelijk met biologische ingrediënten werkt.