Het Essex varken is een oud Engels boerderijras. Het heeft hangoren en is overwegend donker gekleurd met veelal een witte band, lopend van de schouders naar de voorpoten. Het is een volgzaam, trouw ras dat enorm winter-bestendig is en over uitstekende scharrelkwaliteiten beschikt. Net als andere Britse rassen hebben ze hun oorsprong in Essex, in het gebied van wilde varkens. In de regio zijn ze gekruist met andere Engels rassen.
Het Essex varken is in 1967 uitgestorven verklaard. Om weer exemplaren van dit ras te verkrijgen is gebruik gemaakt van hybriden.
In de biologie is een hybride, kruising of bastaard het resultaat van seksuele voortplanting van twee verschillende types planten of dieren. De ouders van de kruising moeten herkenbare eenheden zijn, zoals: Twee erkende soorten, ondersoorten, variëteiten, cultivars, rassen. |
Een onderzoek heeft uitgewezen dat een boer, John Croshaw genaamd, weigerde om zijn Essex varkens met andere rassen te laten paren. Hierdoor hadden zijn varkens een pure Essex bloedlijn, ondanks het feit dat de varkens als British Saddlebacks waren geclassificeerd. In 1997 werd de Essex Pig Society opgericht. Dit heeft voor verdere bescherming en bekendheid van de varkens gezorgd.
Hoe worden de varkens gehouden?
In Nederland bij de Flavours of the Farm geven ze de beesten de liefhebbende zorg die ze verdienen. Ze lopen overdag in de buitenweide waar ze minimaal op 9.5 m2 meter per varken kunnen grazen. Ze kunnen ’s avonds lekker in de nachthokken slapen waar ze op stro liggen (1 m2 per varken) met frisse lucht. De varkens leven in groepen van minimaal 20 dieren bij elkaar. Het is daar heel belangrijk en vanzelfsprekend dat ook de zeugen buiten kunnen lopen. Als ze bij de beer (mannetje) lopen, hebben ze minimaal 10 m2 om te scharrelen.
Dit geld ook als ze drachtig zijn en in een “wacht”-wei lopen tot ze gaan werpen. Als ze naar de kraamafdeling gaan, zitten ze in een nachthok van 9 m2 en buiten hebben ze 225 m2 tot hun beschikking waardoor ze genoeg ruimte hebben om de biggen groot te brengen. De biggen en de zeug worden pas na 5 weken van elkaar gescheiden.
Volgt deze link en u vindt een aantal klassieke gerechten met varkensvlees.