Finland was eeuwenlang een buffer tussen Zweden en Rusland. Beide landen hebben, elk op hun beurt, Finland overheerst tot de Finse onafhankelijkheid in 1917. De invloed van Zweden en Rusland op de Finse keuken valt dan ook meteen op. In Finse restaurants wordt een eigen versie van het Zweedse smörgasbord opgediend, terwijl ook borscht, de Russische bietensoep op het menu kan staan en vodka de nationale drank is. In een land dat meer dan 180.000 meren en een lange kustlijn heeft, ligt de nadruk vooral op visgerechten: onder meer met zalm, forel, snoek, Oostzeeharing, kabeljauw, schelvis en wijting. In juli en augustus worden massa’s rivierkreeftjes geconsumeerd tijdens speciale rivierkreeftenfestivals. Van kwabaal, een kabeljauwachtige zoetwatervis, gebruiken de Finnen de kuit om er blini’s mee te vullen; het vlees wordt verwerkt in onder meer soepen zoals madekeitto of geserveerd met gehakte ui en zure room. De Finse keuken is een eenvoudige en voedzame keuken. De ochtend wordt sober gestart met een ontbijt van brood of knäckebröd met koffie en thee. ’s Middags komt er een lichte lunch op tafel met soep of smorgasbord, brood en een hoofdgerecht. Finse soepen zijn goed gebonden en stevig en bevatten meestal vlees. Zo is er kalakeitto, een vissoep bereid met melk, aardappelen en dille, of korvasienikeitto, een geurige roomsoep met morieltjes en bospaddestoelen. In het paddestoelenseizoen worden bij het smorgasbord gebakken paddestoelen met zure room gegeten. Bij het hoofdg erecht kies je tussen vis en vlees. Rendiervlees speelt een belangrijke rol in de Finse keuken en wordt gerookt of vers geserveerd. Een traditionele bereiding met rendier is porokäristys, een stoofpotje van rendiervlees geserveerd met aardappelpuree en veenbessen. Met rundlever wordt ook een stoofpotje gemaakt dat maksalaatikko heet. Het avondmaal begint opnieuw met een bord soep, gevolgd door een vlees- of vis schotel en een nagerecht zoals kiiseli, een fris dessertje van bessen geserveerd met melk of slagroom.
Home » Artikelen » Internationale keukens » Wereldkeuken » Finland