
Oude overjarige Goudse
Bij het FODMAP-beperkte dieet wordt gedurende minimaal 6 weken een aantal producten weggelaten uit de voeding. Het FODMAP-beperkte dieet is bestemd voor patiënten met een Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Uit onderzoeken blijkt dat bij ongeveer 75% van de PDS-patiënten de klachten verminderen door dit dieet. FODMAPs zijn voedingsstoffen (moleculen), die klachten zoals gasvorming en buikpijn kunnen veroorzaken.
Fodmap dieet in de praktijk.
FODMAPs zitten in heel veel levensmiddelen die dagelijks worden gegeten. Het doel van het dieet is om de totale hoeveelheid FODMAPs die in de dikke darm komen te verminderen. Een kleine hoeveelheid FODMAPs in de voeding is niet erg omdat dit in de praktijk geen klachten veroorzaakt.
Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u zorgt voor rust en regelmaat. Sla geen maaltijden over, begin de dag met een goed ontbijt. Vermijd grote porties ook al smaakt het u goed. Immers, een grote hoeveelheid FODMAP-arme producten in één maaltijd maakt die maaltijd toch FODMAP-rijk. Neem liever vaker op een dag een kleine maaltijd. Vetrijke maaltijden, veel koffie en alcohol kunt u ook beter vermijden. In het algemeen is een gezonde levensstijl aan te bevelen.
Het FODMAP-beperkte dieet in combinatie met andere diëten en voedingsgewoonten
Met het FODMAP-beperkte dieet is het niet moeilijk gezond te eten. Dit dieet valt goed te combineren met bijvoorbeeld een energiebeperking of het diabetesdieet. Een uitzondering is de combinatie met vegetarische of veganistische voeding. Daarover vindt u hier meer informatie. Uw diëtist kan u helpen een gezonde voeding samen te stellen.
Vegetarische voeding
PDS-patiënten die vegetarisch of veganistisch eten zullen extra aandacht moeten besteden aan een goede vervanging voor o.a. de peulvruchten en paddenstoelen.
Vegetarische voeding bevat vaak grote hoeveelheden van deze FODMAP-rijke producten omdat deze een belangrijke bron van eiwit vormen, vooral voor veganisten.
Geschikte bronnen voor eiwit zijn:
- Lactosevrije melk(producten)
- FODMAP-arme melkvervangers verrijkt met eiwit zoals rijst-, haver-, amandel- en quinoamelk
- Harde kaassoorten zoals Goudse, Edammer, Leidse kaas of Emmenthaler
- Sojamelk, tofu en tempeh in kleine hoeveelheden per keer
- Ei
- Noten en zaden, uit de hand als tussendoortje of in beleg zoals pindakaas en tahin.
Meer informatie kunt u vinden op. http://www.fodmapdieet.nl
Tekst: http://www.fodmapdieet.nl