Frietsaus (ook vaak fritessaus genoemd) is een saus die op het eerste gezicht veel lijkt op mayonaise maar bij nadere inspectie veel verschilt van mayonaise. Het percentage vet is 25%. De samenstelling van mayonaise is wettelijk bepaald en bij frietsaus niet. In fritessaus zitten vaak zoetstoffen zoals suiker. Mayonaise mag alleen mayonaise heten als het minimaal 70% vet en 5% eigeel bevat. Frietsaus wordt gebruikt voor diverse toepassingen zoals slasaus voor in de salade. In 1967 is Fritessaus uitgevonden door Remia als een alternatief voor mayonaise.
Het verschil
Het grote verschil tussen mayonaise en frietsaus is dat u bij mayonaise precies weet wat u krijgt. Bij frietsaus is het gissen naar de ingrediënten. In principe kan iedere saus zich een frietsaus noemen. Frietsaus is daarnaast vaak een stuk zoeter. Mayonaise bevat in vergelijking met frietsaus een stuk meer calorieën.
Frietsaus is veel goedkoper en dat is waarschijnlijk de reden dat je bij de meeste bedrijven frietsaus krijg i.p.v. mayonaise.
Ingrediënten en voedingswaarde van de Remia Fritessaus:
Ingrediënten
water, raapolie, glucose-fructosestroop, maiszetmeel, azijn, mosterd (water, mosterdzaden, azijn, specerijen), suiker, scharreleigeel, zout, gemodificeerd zetmeel, voedingszuur: citroenzuur, verdikkingsmiddel: guarpitmeel, conserveermiddel: kaliumsorbaat, aroma, antioxidant: calciumdinatrium-EDTA, kleurstof: betacaroteen.
Gemiddelde voedingswaarde per 100 ml
Energie | 1240 kJ |
Calorieën | 300 kcal |
Vetten | 26 g |
└ waarvan verzadigd | 2,0 g |
Koolhydraten | 15 g |
└ waarvan suikers | 10 g |
Eiwitten | 0,7 g |
Zout | 1,7 g |
Foto’s: Remia