Het druivenras furmint wordt in Hongarije gebruikt als basis van de Tokaj, de legendarische en weelderige aszú-wijn van door nobele rotting verschrompelde druiven. Deze worden gekneusd en toegevoegd aan een doorg aans gedeeltelijk vergiste witte basiswijn, de Szamorodni. De zoetheid hangt af van het aantal puttonyos (emmers aszú-pulp) dat aan de basiswijn wordt toegevoegd. Tokajers kregen drie, vier, vijf of zes puttonyos, terwijl de zeer zeldzame Aszú Eszencia van puur aszú is gemaakt. Wijnstijl: De droge basiswijn van Furmint, de Szamorodni, bestaat uit aangetast e druiven die samen met gezonde druiven worden geplukt, geperst en gegist. Het is een oxidatieve wijn die enigszins aan sherry doet denken. De aszúwijnen nieuwe stijl hebben indrukken van rozijn, abrikoos, honing en karamel en opmerk elijke nootachtige elementen. Ondanks dit aromatische geweld zijn ze fris en levendig van smaak.