Dit runderras is oorspronkelijk afkomstig van Schotland. Het is zwaar behaard en hoornloos. Door deze zware beharing kunnen ze probleemloos ingezet worden in natuurgebieden. Bijkomend voordeel is dat ze niet agressief zijn en weinig zorg nodig hebben. Na drie jaar is de Galloway klaar voor de slacht en hij biedt dan een uitstekende kwaliteit rundvlees.
Het vlees bevat bijzondere vetten, namelijk alleen de gezonde omega 3-vetzuren die uitstekend door het menselijke lichaam kunnen worden opgenomen. Het beest is met name befaamd bij de slagers in Londen om de zogenaamde “Galloway rib”.
De Galloway-rassen, die volgens de Vikingen in de jaren 1500 zijn gebracht en vervolgens in de steek zijn gelaten, ontwikkelden zich in de loop van de 17e eeuw in de provincie Galloway in Schotland. Dit was een bergachtig gebied in het zuidwesten van Schotland aan de kust van de Ierse Zee. Dit gebied staat bekend als een van de koudste, meest extreme gebieden in het land.
Van de oudste runderrassen ter wereld zijn de Galloways altijd bekend geweest om hun hardheid, omdat ze aan hun lot zijn overgelaten op zo’n ruig terrein. |