In de graniet- en kalkhoudende bodem van de Beaujolais resideert de gamay, die officieel gamay noir à jus blanc heet. Ongeveer 99 procent van de wijnakkers in het gebied is met gamay beplant en alle rode en rosé wijn van de Beaujolais wordt van deze blauwe druif gemaakt. Synoniem in Californië is de napa gamay. Wijnstijl: De ongecompliceerde Beaujolais inspireert wijnmak ers uit de hele wereld. De wijnen worden gemaakt volgens de methode van koolz uurweking (macération carbonique). Deze techniek haalt alle kleur en fruitigheid uit de druif naar boven. Het resultaat is fruit in optima forma, met aroma’s van framboos en aardbei. De macération carbonique geeft bovendien een lage zuurgraad en minder tannine, waardoor de wijn soepel maar vooral ook sneller drinkbaar is – zoals bij de zéér jong te drinken Beaujolais Nouveau en Beaujolais Primeur. Zonder koolzuurweking smaken de wijnen naar rode vruchtjes, met aroma’s van rode en zwarte bes, soms braam en regelmatig ook kers. De Beaujolais is een snelle drinkwijn; de conventioneel gemaakte crus (alle genoemd naar de afzonderlijke gemeenten) kunnen enkele jaren rijpen en zijn voller en duurzamer.