Gekookte worstsoorten worden gemaakt van verkleind rauw vlees, meestal rund- en of varkensvlees. Gekookte worstsoorten worden na het stoppen gegaard door ze te koken, te wellen, te stomen, te grillen of te braden; voor de smaak worden ze vaak gerookt. Gekookte worstsoorten vormen, zeker in Nederland, een populair product. Dat geldt niet alleen voor soorten zoals gewone boterhamworst, Gelderse ring en grillworst, maar ook voor buitenlandse producten als de Italiaanse mortadella en de verschillende soorten Duitse Bier-schinken. Internationaal gezien is er een vrij groot assortiment waaraan vooral Frankrijk en Duitsland een belangrijke bijdrage leveren.
Frankrijk is met name bekend om de boudin blanc, een soort witte -beuling waarvan verschillende regionale variëteiten bestaan; befaamde Duitse kookworstsoorten zijn Fleischwurst, een soort boterhamworst, en Knackwurst. Gekookte worstsoorten worden nog heel vaak verwerkt in natuurdarm. Vroeger werden aan veel gekookte worstsoorten spekblokjes toegevoegd. Voor veel gekookte worstsoorten geldt dat ze, in ieder geval in Nederland, in toenemende mate niet alleen gebruikt worden als broodbeleg, maar ook als onderdeel van de warme (lunch)maaltijd of als ingrediënt van bepaalde gerechten. Macaroni met blokjes boterhamworst bv. is tamelijk populair geworden wegens het gemak.