Een gelukskoekje is een krokant en hol koekje gemaakt van meel, suiker, vanille en olie. Binnenin het koekje is een papiertje te vinden met daarop uitspraken vergelijkbaar met een horoscoop, geluksgetallen of filosofische quotes. De koekjes hebben een unieke vorm die het erg makkelijk maakt om het koekje te breken en zo het papiertje eruit te halen.
Gelukskoekjes zijn vooral populair in de Verenigde Staten en Canada. Daar worden ze ‘fortune cookies’ genoemd. Ze worden vaak geserveerd als toetje in Chinese restaurants of zitten ze bij de maaltijden van de afhaalchinees.
De exacte oorsprong van gelukskoekjes is niet bekend, maar er zijn verschillende groepen immigranten in Californië die claimen dat ze het koekje meegebracht hebben van hun thuisland ergens vroeg in de 20e eeuw. De Japanse senbei zou een inspiratiebron geweest zijn voor het koekje. Opvallend is dat inderdaad veel van de immigranten (in Amerika) die beweren de gelukskoekjes te hebben bedacht Japanners zijn. Dit versterkt de claim van de Japanse immigranten, maar is zeker geen hard bewijs. Het idee voor koekjes met aan de binnenkant een papiertje komt uit China. Er gaat een verhaal rond dat in de 14e eeuw een Chinees in opstand wilde komen tegen de Mongoolse overheersers. Deze opstand zou hij georganiseerd hebben door het verstoppen van papiertjes in stukjes maancake. Op de papiertjes stonden teksten die de Chinezen aanspoorden om in opstand te komen tegen de Mongolen.
Opmerkelijk is dat er geen Chinees woord bestaat voor het gelukskoekje. De koekjes zijn ook niet echt bekend in China zelf. De grootste producent van gelukskoekjes, Wonton Food, is dan ook gevestigd in New York in Amerika. Het bedrijf produceert ongeveer 4,5 miljoen koekjes per dag. Eigenlijk is een gelukskoekjes een Amerikaans product.