Hoewel de geschiedenis van de worst ongeveer 200 jaar teruggaat als een manier om vlees te bewaren het verwerken van vleesresten en orgaanvlees Braadworst is waarschijnlijk de oudste worst die er is, daar stam onze BBQ-worst ook vanaf. In Duitsland is nog altijd een discussie tussen de Franken en Thüringen wie als eerste de braadworst had. In het jaar 1313 zou de Raad van Neurenberg het recept hebben gedefinieerd voor de productie van grill/BBQ braadworst, waarbij alleen varkens-lende werd gebruikt voor de productie.
Er wordt beweerd dat het Raaddocument te vinden is in het Rijksarchief van de Frankische stad Neurenberg. Wat nog steeds een internationaal centrum is voor grillbraadworst.
Historica in Thüringen beweren de ontdekking van een document uit 1432 dat braadworst voldoende aan de strikte kwaliteit en richtlijnen voor Thüringer worstmakers. De BBQ – worst die wij over het algemeen eten lijkt het meest op de worsten uit de omgeving van Thüringen.
De Thüringer Rostbratwurst is een pittige worst uit Thüringen. Het is dun en 15-20 cm lang. Het wordt traditioneel gegrild boven een houtskoolvuur en gegeten met mosterd en brood. De naam Thüringer Rostbratwurst wordt ook erkend als een BGA ( Beschermde Geografische Aanduiding) onder de EU-wetgeving. De vereniging “Vrienden van de Thüringer Braadworst ” werd in 2006 opgericht door de ontdekking in 2000 van een rekeningnummer van 1404 waarin voor het eerst de braadworst in Thüringen in de stad Arnstadt werd genoemd. In hetzelfde jaar richtte de vereniging het Erstes Deutsches Bratwurstmuseum op. (Eerste Duitse braadworstmuseum) in het dorp Holzhausen . Een twee meter hoog houten monument van een braadworst in een broodje op een lokale verkeersrotonde maakt reclame voor het museum.
BBQ/braadworsten wisselen erg per regio en per slager.
Hierbij zie u worst- en vleeswarendeskundige Paul van Trigt hoe u zelf de perfecte BBQ-worst zelf kan maken. En Arjan Buwalda van het Dutch BBQ Team. Hij laat zien hoe je deze verse worst gemaakt van Porc au Grain varken het beste kan grillen.