Er zijn niet veel gerechten die een koninklijke afkomst hebben en meer terug dan 700 jaar geschiedenis kan claimen. Pekingeend is een van deze gerechten. Volgens de officiële website van Beijing, heeft dit gerecht zijn oorsprong in de Yuan-dynastie (1271-1368), een tijd waarin de Mongoolse keizers regeerden in China. China beschouwt dit als één van de nationale gerechten. Pekingeend heeft zelf poëzie geïnspireerd in China. Het gerecht en heeft een eigen museum in Beijing. Het gerecht is zo geworteld in de Chinese cultuur, dat er zelfs een KFC-gerecht in China bestaat met Pekingeend.
Vroeger bereidde men het gerecht anders dan vandaag de dag. Men gebruikte een hele eend, met het hoofd er nog aan. Er werd lucht onder de huid gepompt en vervolgens werd de eend met een suikersiroop met verschillende kruiden ingesmeerd. Dit geheel werd gedurende de nacht gedroogd en daarna geroosterd op twee manieren.
GESCHIEDENIS VAN DE PEKINGEEND
Door de Ming-dynastie (1368-1644) is Pekingeend een gerecht geworden dat niet alleen maar voorbehouden was aan de edelen. In 1416 begon een restaurant in Beijing, Bian Yi Fang, met het serveren van Pekingeend aan het volk. Dit restaurant doet dit vandaag de dag nog steeds. De traditionele werkwijze voor het bereiden van de schotel, genaamd Menlu, gebruikte een gesloten oven. Echter, in 1860 werd een nieuwe methode genaamd Gualu populair. Bij deze bereidingsmethode wordt een open oven gebruikt, waar de dieren in worden opgehangen. Beide methoden worden nog steeds gebruikt en het debat over welke methode de beste is, is nog lang niet beslist.
Klassieker
Het is een gerecht met de geschiedenis in elke hap. De betere restaurants delen tegenwoordig de Pekingeend in 3 onderdelen op om te serveren:
1. Het velletje van de Peking eend wordt meestal geserveerd met dun gesneden lente-uitjes, komkommers en zoete bonen of hoisinsaus, allemaal verpakt in kleine
pannenkoeken en gegeten als een zachte taco.
2. Het vlees wordt gebruikt voor diverse gerechten die op verschillende manieren geserveerd worden.
3. En van de botten en overige onderdelen van de eend die over zijn wordt een heerlijke soep getrokken
In de keuken van het drijvende restaurant Sea Palace in Amsterdam maakt chef Ahing Cheng Pekingeend.