menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Home » Artikelen » Algemeen » Culinaire wetenswaardigheden » Geschiedenis van Chimichurri

Geschiedenis van Chimichurri

Geplaatst op: 4 oktober 2021

Chimichurri. Geniet van het woord, rol die R’s. Dit is een saus om serieus te nemen. Chimichurri is ongetwijfeld de meest populaire smaakmaker van het land en is een sappig mengsel van peterselie, oregano, knoflook en chili dat geliefd is bij alle Argentijnen. Het kan heldergroen of troebel bruin zijn, maar de beste chimichurri zit boordevol stevige, kruidige goedheid en barst van de smaak. Je wilt de grill aan de gang krijgen, want chimichurri is perfect met een asado. Hier leest u hoe u een pittige, knoflookachtige smaak van Argentinië krijgt in een saus die zo eenvoudig te maken en verrassend veelzijdig is, dat u zich zult afvragen hoe u zonder heeft geleefd.

Geschiedenis van Chimichurri

 
Deze beroemdste Argentijnse saus werd waarschijnlijk voor het eerst gemengd door gaucho’s – cowboys – die het gebruikten om het vlees op smaak te brengen dat ze op de pampa’s boven open vuur bereidden
 
Afhankelijk van wie je gelooft, komt de naam chimichurri van het Baskenland-woord tximitxurri , wat ‘een mengsel van verschillende dingen in willekeurige volgorde’ betekent, of van een wijziging van ‘Jimmy’s curry’. In dit geval was de gelijknamige Jimmy blijkbaar een 19e – -eeuwse Ier of Engelsman die ofwel een vleeshandelaar ofwel een vrijheidsstrijder was, volgens verschillende mythen. Omdat zijn naam moeilijk uit te spreken was voor Argentijnen, werd “Jimmy’s curry” veranderd in chimichurri. Tegenwoordig hebben veel huishoudens altijd een kom chimichurri op tafel bij vlees- of pastagerechten die die dag worden geserveerd.

Benodigdheden van chimichurri

Chimichurri heeft, net als veel andere specerijen met een lange geschiedenis, veel variaties, maar de puristen houden het bij een voorkeursmix van gehakte peterselie, gehakte knoflook, oregano, rode chilipepervlokken en olijfolie met een vleugje azijn. Je kunt de peterselie of de knoflook gewoon niet missen. Platte peterselie geeft de beste smaak en de knoflookteentjes moeten mollig en sappig zijn. Als het om oregano gaat, is het eigenlijk traditioneler om gedroogde oregano te gebruiken. Maar als u toegang heeft tot een verse voorraad, kan het geen kwaad om deze op te nemen.
 
Experimenteer met de hoeveelheden, want misschien heeft u liever een knoflooksaus, of een meer bittere smaak met een verhoogde chili-hitte.

Ingrediënten chimichurri:

  • 2 bosjes verse peterselie
  • 1/2 bosje verse basilicum
  • 2 gehakte knoflook
  • 3 el gedroogde oregano
  • 1 1/2 el geplette rode chilivlokken
  • 1 tl Gerookte paprika
  • 1/2 gla Rode wijnazijn
  • 1 glas Extra vergine olijfolie
  • 2 Laurierblaadjes
  • Zout en gemalen peper naar smaak
 
Hak alle ingrediënten grof en doe ze in een kom. Je kunt het allemaal met de hand hakken voor een grof eindresultaat of pulseren in een blender. Laat het even in de koelkast staan ​​en serveer dan. Restjes in een potje kun je een paar dagen in de koelkast bewaren.

 

Jimmy McCurry”
lekker
Jimmy McCurry”

Hoe Chimichurri te eten

 
Laten we één ding duidelijk maken: chimichurri is niet de “ketchup van Argentinië”. Deze bijnaam is enigszins beledigend voor Argentijnen die chimichurri zien als minder een fastfood-nietje en meer een gastronomisch genot. Ketchup is in Argentinië overal verkrijgbaar voor hamburgers en friet, maar niet veel mensen kiezen voor chimichurri om deze maaltijden op smaak te brengen. En voor zover ik weet, is chimichurri niet verkrijgbaar in sachets bij McDonalds.
 
De meest gebruikelijke manier om chimichurri in Argentinië te serveren, is in een grote metalen of houten kom met asado – een smaakmaker voor het gegrilde vlees en de slachtafvallen die deel uitmaken van de traditionele Argentijnse barbecue. Of chimichurri wordt vaak voorzien van de chorizoworsten ( Choripan ) of empanadas die de eerste gang van het barbecuefeest vormen. Het wordt soms gebruikt als marinade.
 
Maar hoewel asado-puristen misschien zeggen dat chimichurri alleen voor gegrild vlees is, is het zo veelzijdig dat je tal van andere toepassingen zult vinden. Hoewel het perfect past bij de rijkdom van rundvlees, is het ook een goede saus voor gegrilde kip of zelfs vis. Probeer chimichurri op dik, knapperig brood. Of gooi vers gekookte aardappelen in chimichurri voor een pikant bijgerecht (uiteraard heerlijk bij vlees). Chimichurri is ook uitstekend met geroosterde groenten.

Chimichurri met koriander?

Terwijl de belangstelling voor de Argentijnse keuken blijft groeien, verschijnen er over de hele wereld veel variaties op traditionele chimichurri. Sommige recepten vragen om de toevoeging van een takje of twee tijm. Sommige mensen maken chimichurri met koriander of zelfs boerenkool. Anderen voegen vers gehakte tomaten toe aan de mix. Maar kun je de beroemde saus nog steeds chimichurri noemen als hij met boerenkool is gemaakt? Dat is een andere zaak.
 

Heeft u opmerkingen, aanvullingen of verbeteringen? Klik hier!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2023  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact