Tortilla’s zijn een niet weg te denken in de Mexicaanse en Midden-Amerikaanse keuken. Deze dunne, ongezuurde flatbreads worden meestal gemaakt van maïsmaïs of meel en worden op verschillende manieren gebruikt. We kennen allemaal de basisprincipes van tortilla’s, maar hoe zit het met hun geschiedenis? Waar komen ze vandaan en hoe werden ze genoemd?
Volgens de legende werden tortilla’s uitgevonden door een Maya-boer voor zijn hongerige koning. Het eerste geregistreerde gebruik van tortilla’s dateert van ongeveer 10.000 voor Christus en was gemaakt van maïs. En toen de Spanjaarden arriveerden, ontdekten ze dat inheemse bewoners zoals de Azteken en anderen allemaal een soort maïsbrood aten.
De Spanjaarden gaven dit brood zijn huidige naam, tortilla , van het Spaanse woord dat “kleine cake” betekent. Dit verwijst naar Zuid-Spanje, waar het Arabische wortels heeft van dunne ronde chips gemaakt van gemalen kikkererwten. Vierennegentig procent van de Mexicanen eet elke dag tortilla’s, waarmee ze naar buiten treden zoals dit soort plat, rond, gebakken brood niet alleen een identiteit vertegenwoordigt, maar ook een manier van leven volgt.
Tortilla’s selecteren en serveren
Er zijn een paar belangrijke factoren bij het selecteren en serveren van tortilla’s. Laten we een korte blik werpen op de belangrijkste.
Grootte – Om te beginnen zijn er tortilla’s in verschillende maten die ideaal zijn voor bepaalde toepassingen. Of je nu een burrito of een zachte taco maakt, de verschillende formaten kunnen het succes van je gerecht beïnvloeden. Iedereen heeft wel eens in de situatie gezeten dat je tortilla te klein is of dat je er te veel in hebt gedaan, om er vervolgens achter te komen dat het over je hele bord loopt.
Ingrediënten – Tortilla’s worden gemaakt van maïs, maïs of tarwe, en elk heeft een plaats. Als ze gebakken zijn, zijn maïstortilla’s een aperitief voor de maaltijd, terwijl bloemtortilla’s vaak als dessert bedekt zijn met suiker en honing. Maïs en meel bieden ook verschillende smaakprofielen tijdens het hoofdgerecht van de maaltijd, en misschien nog belangrijker, als ze beide bij de hand hebben, kunnen diners met glutenallergieën een veilige maaltijd eten.
Voorkeur – De realiteit is dat het debat over maïs / meel eigenlijk neerkomt op een kwestie van voorkeur. Beide kunnen in traditionele gerechten worden gebruikt, maar de voorkeur hangt af van de smaak.
Serveren – Tortilla’s moeten op de juiste manier geserveerd worden. Of het nu gaat om maïstortilla’s in je standaard kip-enchilada of bloemtortilla’s met ieders favoriete Tex-Mex fajita’s, ze moeten worden gekookt of bewaard op de ideale serveertemperatuur.
Dit maakt Mexicaans restaurantmateriaal belangrijk om de Mexicaanse keuken goed te kunnen serveren. Dingen om te overwegen zijn tortillawarmers, gietijzeren handgrepen voor tortilla’s, stijlvolle serveerschalen voor guacamole en frituurmanden voor gefrituurde tortilla’s.
Wie heeft tortillachips uitgevonden? De tortillachip zoals wij die kennen wordt algemeen toegeschreven aan Rebecca Webb Carranza. Ze vond de snack halverwege de jaren veertig in Los Angeles uit. Het recept was eenvoudig: ze sneed een partij misvormde tortilla’s in driehoeken en bakte ze vervolgens op een hete koekenpan voor een familiefeestje met vrienden. |