Engelse verbastering van genever of jenever. Distillaat waarin rijkelijk jeneverbessen worden gebruikt. Gin is ontstaan op basis van een eeuwenoud Nederlands recept, maar vindt zijn oorsprong in het Verenigd Koninkrijk. De meest herkenbare smaak van Gin is normaliter gesproken die van de jeneverbes.
Waar komt het vandaan
De Nederlander Franciscus Sylvius heeft destijds de ‘Gin’ uitgevonden waardoor het in de apotheek verkrijgbaar was tegen allerlei maag- en nierklachten. Dit mengsel was gebaseerd op onder andere jeneverbessen, anijs en koriander. Tijdens de 30-jarige oorlog die bevochten werd door de Nederlanders en de Britten tegen de Spanjaarden is het drinken van Gin opgepikt door de Britten die zagen dat de Nederlandse strijdkrachten Gin ook gebruikte als kalmerend middel voor de strijd. Hier komt de term ‘Dutch Courage‘ vandaan.
De sterke drank is overgewaaid naar Engeland en 150 jaar later ontstond de basis voor de London Dry Gin, gemaakt van jeneverbessen en nu de nationale drank van het Verenigd Koninkrijk.
Gin maken
Het wordt gemaakt met neutrale alcohol dat tot 96% gedestilleerd wordt. Hier worden allerlei kruiden (botanicals) en specerijen aan toegevoegd. Bijvoorbeeld de jeneverbes, kaneel, rode cranberry en kardemom.
WAT STAAT ER OP HET ETIKET
GIN | KENMERKEN |
London Dry Gin | De meest bekende Gin, origineel uit Londen. Inmiddels wordt het ook elders (inter)nationaal geproduceerd. Typische zeer droge Gin van jeneverbessen en toegevoegde aromatische ingrediënten voor de bloemige botanische geur en smaak. Goed voor ‘Gin-and-Tonic’ ‘Classic Dry Martini’ en ‘Aviation’ cocktails. |
Plymouth Gin | Iets minder droog dan London Dry Gin en specifiek gemaakt in Playmouth in het Verenigd Koninkrijk. Je kunt deze wat zachtere Gin gebruiken voor ‘Gin-and-Tonic’ ‘Classic Dry Martini’ en ‘Aviation’ cocktails. |
Genever / Dutch Gin | Een donkere Nederlandse stijl Gin gemaakt van mout. Qua smaak gaat het richting lichte Whisky. Uitstekend om nippend te drinken, zowel op kamertemperatuur als gekoeld. Zoals de afbeelding. |
Old Tom Gin | Deze Gin is iets voller en zoeter dan de London Dry Gin en weer iets lichter dan de Genever. Uitstekend voor een ‘Tom Collins’ en ‘Martinez’ cocktail. |
International Style Gin | Dit zijn alle nieuwe experimentele Gin soorten. De traditionele smaakgever van Gin is de jeneverbes. Tegenwoordige zijn er allerlei andere smaken op de markt. Denk aan Hendrick’s, gemaakt met komkommer en rozen of de Saffron, gemaakt met saffraan. Lekker om experimentele Gin-and-Tonic’s mee te maken |
tekst o.a. www.drank.nl