De eerste vermelding van het gerecht is in de beschrijving van een feestmaal dat Charles-Henri, graaf van Clermont-Tonnerre en luitenant-generaal van de Dauphiné, aanbiedt aan de notabelen van de stad Gap op 12 juli 1788. Het aardappelgerecht werd toen geserveerd bij gebraden ortolanen.
Gratin dauphinois is een ovenschotel dat voor de eerste keer gemaakt werd van aardappelen en crème frâiche. Het gerecht komt oorspronkelijk uit de regio Dauphiné. Gratin dauphinois is een typisch voorbeeld van een gerecht uit de traditionele Franse keuken. Voor de bereiding snijdt men als eerst geschilde aardappels in dunne plakjes. Vervolgens worden deze in een schaal gelegd en wordt de crème frâiche toegevoegd. Dan wordt het geheel in de oven gedaan. Er bestaan ontelbaar veel variaties. Dit komt door de eenvoud van het gerecht, wat het een goede basis voor experimentatie maakt. Vaak doet men nog geraspte kaas bovenop de schotel, met als doel deze te laten smelten in de oven.
GRATIN DAUPHINOIS (AARDAPPELGRATIN DAUPHINOIS) OP KLASSIEKE WIJZE.Schijfjes rauwe aardappel, dakpansgewijs in een met boter en knoflook ingesmeerde ovenschotel gelegd, bedekt met een mengsel van lauwe melk, eventueel losgeklopt ei en geraspte gruyère, bestrooid met geraspte gruyère, vlokken boter en eventueel stijfgeslagen room en gegaard en gegratineerd in de oven. |