De welbekende Haantje Pik is in 1932 bedacht door de overgrootvader van huidige Bakker Koot, Willem. Hij ontwikkelde deze lekkernij samen met zijn zoon Jan. Toen deze een punt achter zijn bakkersloopbaan zette kwam de zaak in handen van zijn zonen Gerard en Evert. Tegenwoordig wordt de bakkerij gerund door Gerards zoon Jan. In de bakkerij werken nu in het totaal drie bakkers maar alleen Jan Koot kent het precieze recept van de Haantje Pik.
Het recept is in het meer dan negentig jaar haantje niet veel veranderd is. Het recept natuurlijk een beetje aangepast, omdat sommige grondstoffen veranderen, maar de smaak is nog steeds hetzelfde. Qua smaak hebben ze wel wat weg van de meer bekende Zeeuwse bolussen. Het Haantje Pik is traditioneel alleen rond Pasen verkrijgbaar in Barneveld en omgeving maar voor de Oud Veluwse Markt in Barneveld wordt een uitzondering gemaakt. Alhoewel tegenwoordig liggen de Haantjes Pik helaas al vanaf januari in de vitrines.
De geschiedenis van de Haan
Dat is een lastige. Er zijn meerdere theorieën. Waarschijnlijk is ‘De Pik’ de Veluwse variant van het bekende ‘paashaantje’. Ze werden ruim voor de Palmpasen gebakken in de streek rond Barneveld. Ze zijn van oorsprong gebaseerd op de paashaantjes maar worden aan de buitenkant bestreken met een suiker-kaneel oplossing die ongelofelijk pikt, vandaar de naam. Ook de plakkerige Barneveldse haantjes werden op palmpasenstokken gezet. Een andere variant wat je hoort is dat, een ‘Haantje’ heeft denken te maken met Pasen, maar het kan ook komen doordat Barneveld bekendstaat en stond als kippendorp. Het pikken is overduidelijk: als je het broodje eet, pikken je handen daarna flink.”
Bereiding
Als rijsproces voltooid is en gaan de haantjes de oven in. Daar worden ze op een temperatuur 245 graden gebakken. Tien minuten later wordt de kar met haantjes naar buiten gereden. “Nog niet aankomen”, waarschuwt de bakker, “ze moeten eerst nog even afkoelen”. Vervolgens worden ze op een droogrek gelegd, met de ruggen op elkaar, zodat deze lekker plakkerig blijven. Na enkele minuten drogen is het tijd om te proeven.