De HACCP normen voor de inkoop van vleesproducten zijn microbiologische normen/richtwaarden voor ingekochte waren en zelf bewerkte/ bereide producten. Onderstaande tabel geeft het maximum aantal microbiologische organismen aan per eenheid gewicht. Men kan een leverancier steekproefsgewijs controleren door ontvangen producten in originele verpakking te laten onderzoeken door een erkend bedrijf.
Soort product | Onderzoek | Normen Kve = kiemgetal of kolonie vormende eenheden |
Gehakt vlees * | Totaal aeroob kiemgetal E. coli Salmonella |
Max. 5.000.000 kve/g
|
Rauw vlees (geen rund) | Totaal aeroob kiemgetal E. coli Salmonella |
Max. 5.000.000 kve/g
|
Rauw rundvlees (gerijpt) | Niet-melkzuurbacteriën E. coli Salmonella |
Max. 5.000.000 kve/g
|
Gekruid vlees / vleesbereiding | Totaal aeroob kiemgetal E. coli Salmonella |
Max. 5.000.000 kve/g
|
Vleeswaar gesneden (ongefermenteerd) | Melkzuurbacteriën Enterobacteriaceae St. aureus Salmonella Listeria monocytogenes E. coli |
Max. 1.000.000 kve/g
|
Vleeswaar gefermenteerd (o.a. salami) | Niet-Melkzuurbacteriën Enterobacteriaceae St. aureus Salmonella Listeria monocytogenes E. coli |
Max. 1.000.000 kve/g
|
Gaar vlees algemeen | Totaal aeroob kiemgetal Enterobacteriaceae Salmonella Listeria monocytogenes |
Max. 1.000.000 kve/g
|
* = Hoge kiemgetallen kunnen worden veroorzaakt door het gebruik maken van gerijpt vlees (rundersnippers)
** = Warenwet max. 100.000 kve/g
Deze informatie komt van Starthoreca.nl.