Een haring is een vis met een donkerblauwe rug en zilverkleurige flanken. De buikvinnenn zitten recht onder de rugvin. Haringen kunnen maximaal 56 cm lang worden, maximaal een kilo wegen en onder ideale omstandigheden maximaal 22 jaar oud worden. De haring leeft in de kustzone (opgroeigebied van jonge haring) tot op 200 m diepte. De trek van ondiep naar diep water duurt ongeveer twee jaar. Daarnaast kent de vis ingewikkelde voedsel- en paaitrekbewegingen; deze lopen bij de verschillende ondersoorten en rassen uiteen in tijd, plaats en afgelegde afstand.
De eieren worden afgezet op bodems (ook wel op grind en schelpenbedden) waarboven een sterke stroming staat. Haringen komen voor in de Atlantische kusten; van de Golf van Biskaje tot Groenland; IJsland en Spitsbergen; Witte Zee en Oostzee en in de westelijke Atlantische Oceaan van de Amerikaanse staat South Carolina tot Groenland.
In de Noordzee leven de volgende rassen: de (thans verdwenen) Doggersbankharing; de Downsharing die weer is opgesplitst in de Buchan- en de Kanaalharing, en de Sandettieharing. In de voormalige Zuiderzee leefde een apart ras, aangepast aan een leven in brak water. Een interessant feit over haringen is dat ze in staat zijn om de richting van een geluidsbron te bepalen; daarmee ontsnappen ze soms aan een visnet.
Haring is een vette vis die rijk is aan omega 3-vetzuren. In haring komt soms de haringworm voor, een parasiet die bij mensen de maag- of darmwand kan beschadigen. Dit is omstreeks 1900 door Pieter Hendrik van Thiel ontdekt. Om deze worm te bestrijden is het in Nederland wettelijk verplicht om alle haring voor consumptie eerst in te vriezen.
Klik hier voor het haringkaakmes Klik HIER als u meer wilt weten van de haringborrel
Het nieuwe haring schoonmaken, Voor het fileren van haring heb je de Hollands en de Engelse methode. Haringhandelaar Kees Koning laat zien waarom hij de Engelse methode beter vindt.
In de keuken van zijn restaurant Atelier Wolf in Amsterdam maakt Michael Wolf een gerecht met Hollandse Nieuwe. Een koude bereiding uiteraard met Noordzeekrabsalade, koolrabi, vinaigrette van koolrabi, olijfolie azijn, citroensap en avocadocrème. En, niet te vergeten: dille.