Een haring is een vis die maximaal een halve meter lang kan worden. Hij heeft een donkerblauwe rug en zilverkleurige flanken. De buikvinnen zitten recht onder de rugvin. Het leefgebied van de haring varieert van het kustgebied tot diep in de zee, op ongeveer 200 meter diepte. Het kustgebied is de plek waar bliek (jonge haring) opgroeit. De trek van ondiep naar diep water duurt ongeveer twee jaar. De vis kent ingewikkelde voedsel- en paaitrekbewegingen; deze lopen bij de verschillende ondersoorten en rassen uiteen in tijd, plaats en afgelegde afstand. De eieren worden afgezet op bodems (ook wel op grind en schelpenbedden) waarboven een sterke stroming staat. Haringen zijn zeer goed in staat de richting van een geluidsbron te bepalen; daarmee ontsnappen ze soms aan een visnet.
Er zijn veel verschillende rassen. Zo heb je in de Noordzee de rassen Doggersbank, Sandettie en Downs. Het Downsras is overigens weer opgesplitst in de Buchan- en de Kanaalharing. Zelfs in de voormalige Zuiderzee leefde een apart ras, aangepast aan een leven in brak water. De haring wordt gevangen aan de Atlantische kusten, van de Golf van Biskaje tot Groenland, IJsland en Spitsbergen; in de Witte Zee en Oostzee en in de westelijke Atlantische Oceaan, van South Carolina tot Groenland.
Haring is een vette vis die rijk is aan omega 3-vetzuren. In haring komt soms de parasiet haringworm voor, die bij mensen de maag- of darmwand kan beschadigen. Dit is omstreeks 1900 door Pieter Hendrik van Thiel ontdekt. Om deze worm te bestrijden is het in Nederland wettelijk verplicht om alle haring voor consumptie eerst in te vriezen.
Vers gekochte haring kan slechts kort, maximaal een dag, in de koelkast bewaard worden.
Traditioneel gezien hoort haring bij de herdenking van Leidens Ontzet, 3 oktober 1574.
Haring wordt gegeten als:
- Bokking en brado, gerookte haring
- Kipper
- Maatjesharing ofwel “Hollandse Nieuwe”. Deze komt aan land in de eerste week van juni en moet minimaal 16% vet bevatten. In Scheveningen wordt dit traditioneel gevierd als vlaggetjesdag.
- Panharing
- Pekelharing, ook wel zoute haring genoemd
- Rolmops
- Surströmming
- Zure haring
Hierbij een paar fotos zoals haringen op de klassieke wijze wordt gerookt in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen.
Op deze link vindt u klassieke bereidingen met haring.
Hier vindt u informatie over de haringkaakmes. Tevens vindt u filmpjes over het kaken van haring.
Hoe nieuw is een nieuwe haring?
In de keuken van zijn restaurant Atelier Wolf in Amsterdam maakt Michael Wolf een gerecht met Hollandse Nieuwe. Een koude bereiding uiteraard met Noordzeekrabsalade, koolrabi, vinaigrette van koolrabi, olijfolie azijn, citroensap en avocadocrème. En, niet te vergeten: dille.